IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с дълга на САЩ помрачиха настроенията на борсите в Европа

Акциите на Vodafone поевтиняха с около 7%, след като германският телеком обяви, че планира да съкрати около 11 хил. позиции през следващите 3 години

19:49 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси записаха спадове на фона на продължаващата неяснота относно държавния дълг на САЩ и новите икономически данни за еврозоната, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,42% до 464,7 пункта.

Германският индекс DAX отчете спад от 0,12 на сто до 15 897,93 пункта.

Френският измерител CAC записа понижение от 0,16 на сто до 7406,01 пункта.

Британският показател FTSE се понижи с 0,34% до 7751,08 пункта.

Във фокуса на пазарите попадна поредното предупреждение на американския финансов министър Джанет Йелън, която заяви, че САЩ ще могат да обслужват задълженията си само до 1 юни, ако не се стигне до увеличение на тавана на дълга. Йелън изпрати второ предупредително писмо до Конгреса в рамките на две седмици. Демократите и републиканците там все още са диаметрално противоположни позиции по въпроса за увеличението на дълговия лимит.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 май. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 май.

Междувременно инвеститорите реагираха на новите данни за икономиката на еврозоната. Икономическият растеж в региона през първите три месеца на годината достига 0,1% на тримесечна база, потвърди първоначалните си оценки Евростат. Същевременно заетостта в блока с единна валута е нараснала, а износът е скочил рязко, което е увеличило търговския ѝ излишък. Статическата агенция потвърди също, че брутният вътрешен продукт (БВП) в 20-те държави, които споделят еврото, е нараснал с 1,3% на годишна база през периода януари-март. Заетостта е нараснала с 0,6% на тримесечна база и с 1,7% ръст на годишна.

Общо за Европейския съюз данните сочат покачване на БВП с 0,2% на тримесечна база и с 1,2% на годишна. Заетостта в ЕС също се е повишила с 0,6 на сто спрямо предходното тримесечие и с 1,6 на сто спрямо същия период на миналата година.

При индивидуалните акции книжата на Vodafone поевтиняха с около 7%, след като германският телеком обяви, че планира да съкрати около 11 хил. позиции през следващите три години.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и данните за безработицата във Великобритания, която се оказа по-висока от очакваното. По този начин данните изпращат сигнал, че инфлацията може все пак да бъде облекчена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още