IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за продажбите на дребно оцветиха в червено щатските индекси

Акциите на Alphabet поскъпнаха с над 2,5%, като само за последните няколко сесии компанията майка на Google успя да прибави 160 млрд. долара пазарна капитализация

23:13 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разочароващите продажби на дребно в САЩ помрачиха настроенията сред инвеститорите на Wall Street като и трите основни борсови индекса приключиха сесията на червено, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 336,46 пункта, или 1,01%, до ниво от 33 012,14 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа понижение от 0,64 на сто до 4109,9 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 0,18% от стойността си, понижавайки се до равнище от 12 343,05 пункта.

Акциите на Home Depot поевтиняха с около 1,9%, след като търговецът на дребно представи разочароващ тримесечен отчет по отношение на приходите и понижи целогодишната си прогноза.

Пазарите реагираха и на новите данни за продажбите на дребно в САЩ, които растат с 0,4% през миналия месец спрямо март. Данните за март бяха коригирани леко надолу до спад на продажбите от 0,7% вместо първоначално обявените 0,6%. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха продажбите да се възстановят до увеличение от 0,8%. Ръстът в продажбите на дребно засилва данните за силното увеличение на заетостта през април, с което се допуска, че икономиката изживява пролетно съживяване след забавяне на активността през февруари и март. Разходите се подчертават от силна вълна ръстове благодарение на затегнат пазар на труда.

Междувременно трейдърите обърнаха внимание на новите коментари на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън, която за пореден път предупреди, че САЩ ще могат да обслужват задълженията си само до 1 юни, ако не се стигне до увеличение на тавана на дълга. Йелън изпрати второ предупредително писмо до Конгреса в рамките на две седмици. Демократите и републиканците там все още са диаметрално противоположни позиции по въпроса за увеличението на дълговия лимит.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 16 май. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 16 май.

Представителите на Републиканската партия продължават да настояват президентът Джо Байдън да се съгласи на орязване на средствата в някои сектори, в замяна на подкрепата им за по-голям размер на дълга, докато опонентите им искат увеличението  да се случи без предварителни условия.

Книжата на Alphabet отчетоха над 2,5% ценови ръст, продължавайки положителния импулс от миналата седмица, когато компанията представи най-новите си инструменти за изкуствен интелект на конференция на разработчици. За последните няколко сесии компанията майка на Google успя да прибави 160 млрд. долара пазарна капитализация.

Цената на акциите на Amazon.com Inc. се повиши с 2,19 на сто, докато книжата на Microsoft поскъпнаха с 10,6%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 3,536% и 3,859 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,17% до 102,61 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 26 цента до 74,97 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI записа спад от 17 цента до 70,94 долара за барел.

Златото поевтиня с 1,38% до 1994,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още