IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на японската икономика не успя да върне оптимизма на борсите в Азия

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и новите данни за разходите за заплати в Австралия, като индексът нараства през първото тримесечие с 3,6% на годишна база

11:55 | 17.05.23 г.
Трейдър по време на работа във фондовата борса в Токио. Снимка: Bloomberg L.P.
Трейдър по време на работа във фондовата борса в Токио. Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията с понижения, докато инвеститорите оценяват последните данни за икономиката на Япония и Австралия, съобщава CNBC.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng се сблъска с мащабна разпродажба на акции в последните часове от редовната търговия, изтривайки 1,96% от стойността си. Индексът приключи сесията на ниво от 19 587,29 пункта. Пониженията бяха водени от акциите на компании от сектора на здравеопазването, недвижимите имоти и търговията на дребно.

Пазарите реагираха на новите данни за пазара на недвижими имоти, където цените на новите жилища падат с 0,2% на годишна база през април.

В континенталната част на Китай показателят на Шанхайската фондова борса Shanghai Composite записа спад от 0,21% до 3284,23 пункта. Индексът Shenzhen се понижи с 0,07% до 11 091,08 пункта.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,84% до 30 093,59 пункта. Индексът Topix прибави 0,3% към стойността си, достигайки нов връх от 2133,61 пункта, с което надгради представянето си от предходната сесия, когато се покачи до близо 33-годишен връх.

Икономисти и инвеститори обърнаха внимание на новите данни за икономиката на Япония, която се разширява с 1,6% през първото тримесечие спрямо същия период на 2022 г. Данните надхвърлят пазарните очаквания за ръст от 0,7%. На тримесечна база третата по големина икономика в света нараства с 0,4 на сто, отново побеждавайки прогнозите за ръст от 0,1%.

Йената отчете леко повишение в стойността си спрямо щатската валута, като се търгуваше при 136,38 йени за долар.

В Южна Корея показателят Kospi отчете ръст от 0,58% до 2494,66 пункта. Индексът Kosdaq напредна с 2,14 на сто до 834,19 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 приключи сесията със спад от 0,49% до 7199,2 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 май. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 17 май.

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и новите данни за разходите за заплати в Австралия, като индексът нараства през първото тримесечие с 3,6% на годишна база, показват правителствени изчисления. Отчетеното повишение е по-високо от ръста през предходното тримесечие, когато разходите за заплати се увеличиха с 3,3%.

На тримесечна база индексът расте с 0,8%, изоставяйки леко от очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, за увеличение от 0,9 на сто.

На фона на новината австралийската валута напредна спрямо американските пари, като се търгуваше срещу 0,6658 щатски долара.

Трейдърите отчетоха и предупреждението на Международния валутен фонд (МВФ), който заяви, че импулсът на растеж на икономиката на Сингапур се е забавил през последните месеци. За първото тримесечие градът-държава отчете свиване на икономиката с 2,7 на сто в сравнение с предходното тримесечие. Сезонно коригираните данни се очаква да бъдат публикувани по-късно този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още