IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около държавни дълг на САЩ дава възходящ тласък на Wall Street*

Акциите на Tesla поскъпват с над 3%, след като стана ясно, че електромобилният производител ще заложи на рекламата, за да стимулира продажбите

17:44 | 17.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите щатски борсови индекси започват сесията с ръстове, окрилени от надеждите сред инвеститорите, че партийните лидери в Конгреса и президента на САЩ Джо Байдън могат да постигнат споразумения относно тавана на държавния дълг и да избегнат катастрофален дефолт, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,2% до 33 077,4 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,22 на сто до 4119,08 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 0,15 на сто до 12 362,04 пункта.

Пазарите реагираха на решението на Байдън да съкрати своето пътуване в Азия, за да се върне навреме във Вашингтон за преговорите за тавана на правителствения дълг. Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти са определили екипи от преговарящи за договаряне на дълга и предотвратяване на държавен фалит. Преговарящите бързат да изпреварят крайния срок 1 юни, когато според Министерството на финансите за първи път в историята САЩ е възможно да започнат да просрочват задълженията си и рискуват да бъдат изправени пред финансова катастрофа.

Отложените визити на Байдън показват колко важни и неотложни са разговорите между демократите и републиканците.

Ден по-рано финансовият министър на САЩ Джанет Йелън отново предупреди, че страната ще може да обслужва задълженията си само до 1 юни, ако не се стигне до увеличение на тавана. Йелън изпрати второ предупредително писмо до Конгреса в рамките на две седмици.

Инвеститорите обърнаха внимание и на публикуваните във вторник данни за продажбите на дребно в САЩ, които се увеличават с по-малко от очакваното през април, но базисният тренд остава стабилен. Продажбите на дребно растат с 0,4% миналия месец спрямо март. Данните за март са коригирани леко надолу до спад на продажбите от 0,7% вместо първоначално обявените 0,6%. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха продажбите да се възстановят до увеличение от 0,8%.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 17 май. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 17 май.

Междувременно акциите на Tesla поскъпват с над 3%, след като главният изпълнителен директор на електромобилния концерн Илон Мъск заяви по време на среща с акционерите в Остин, Тексас, че компанията ще се обърне към рекламата, за да стимулира продажбите.

Силно се представят и акциите на големите банки, като книжата на JPMorgan Chase, Bank of America и Wells Fargo поскъпват съответно с 1,18%, 2,28 на сто и 2,34%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски ДЦК остава непроменена на ниво от 3,549%, докато тази по 30-годишните облигации се понижава до 3,859 на сто.

В същото време доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита ръст от 0,35% до 102,93 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се увеличава с 1,19 на сто до 75,80 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 90 цента до 71,79 долара за барел.

Цената на златото отчита спад от 0,3% до 1986,3 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 11 месеца
Абе докога ще пишете тази простотия,че за първи път в историята си САЩ щели да просрочат якои плащания? През 2012 година вече се случи веднъж , при Обама, и минаха няколко седмици , докато стигнат до споразумение.Нищо особено разбира се, не стана.Проблемът е политически, а н е икономически, и това пазарите много добре го схващат, затова няма и никакви притеснения и сътресения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още