IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се оцветиха в червено заради паузата в преговорите за дълга на САЩ

Въпреки това S&P 500 отбеляза най-добрата си седмица от март насам

23:35 | 19.05.23 г.
Председателят на Камарата на представителите на САЩ - републиканецът Кевин Маккарти разговаря с трейдър на пода на Нюйоркската фондова борса, 17 април 2023 г. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Председателят на Камарата на представителите на САЩ - републиканецът Кевин Маккарти разговаря с трейдър на пода на Нюйоркската фондова борса, 17 април 2023 г. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борсови индекси записаха понижения в петък, след като преговарящите от Републиканската партия спряха текущите преговори за тавана на дълга, подклаждайки съмнение за скорошното постигане на споразумение, предаде CNBC.

Въпреки това широкият измерител S&P 500 отбеляза най-добрата си седмица от март насам.

Dow Jones Industrial Average спадна със 109,28 пункта, или 0,33%, до 33 426,63 пункта. S&P 500 отстъпи с 0,14% до 4 191,98 пункта. Nasdaq Composite заличи 0,24% до 12 657,90 пункта.

И трите ключови индекса завършиха седмицата с нарастване. S&P 500 се покачи с 1,65%, записвайки най-силния си едноседмичен ръст от март насам. Nasdaq Composite добави 3,04% за седмицата, което също е най-доброто му седмично представяне от март. Dow нарасна с 0,38%.

Част от тези повишения идват от сесията в четвъртък, когато трейдърите залагаха, че може да бъде постигнато споразумение за тавана на дълга на САЩ. Коментарите на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти в четвъртък сочеха, че може да има потенциално споразумение още следващата седмица.

Цените на акциите обаче се устремиха надолу в петък, след като преговарящите от Републиканската партия напуснаха срещата за тавана на дълга, като конгресменът Гарет Грейвс заяви, че екипът на Белия дом е „неразумен“. „Няма да седим тук и да си говорим сами“, каза Грейвс.

Загубите от петък обаче бяха ограничени от коментарите на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, който заяви, че лихвените проценти може да не бъдат повишени толкова силно, колкото се очаква, за да се потуши инфлацията.

„Пазарите имаха доста конструктивна седмица и се търгуваха по-добре в ранните часове на днешния търговски ден, до голяма степен поради по-конструктивните или положителни настроения около преговорите за тавана на дълга. И това донесе някои сътресения (днес), тъй като преговорите сега са на пауза“, каза Арт Хоган от B. Riley Financial.

„Не мисля, че това е краят. Но със сигурност смятам, че навлизането в уикенда с каквато и да било несигурност относно тавана на дълга ще доведе до известни разпродажби“, прогнозира Хоган.

След изказването на Пауъл доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа се покачи с 2 базисни пункта до 4,291%. Тази по 10-годишните облигации нарасна с 4 базисни пункта до 3,688%.

Златото поскъпна с близо 1% до 1979 долара за тройунция, а цените на петрола се понижиха. Американският лек суров петрол поевтиня с 0,2 на сто, а Брентът - с 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още