IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола поемат леко надолу*

Породената от дълговия спор в САЩ несигурност се сблъсква с перспективата за нови съкращения на производството от страна на ОПЕК+

09:22 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола поемат леко надолу в четвъртък, тъй като несигурността около това дали САЩ ще избегнат дефолт по дълга натежа срещу перспективата за по-нататъшни съкращения на производството от страна на ОПЕК+.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се понижиха с 42 цента до 78,04 долара за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с 48 цента, или 0,65%, до 73,92 долара.

В рамките на преговорите за тавана на дълга на САЩ е постигнат известен напредък, но няколко въпроса остават нерешени, заяви председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти в сряда (местно време) в момент, в който наближава крайният срок за повишаване на лимита на заемите на федералното правителство от 31,4 трилиона долара или риск от дефолт, предава Ройтерс. 

Преговарящите от страна на председателя на Демократическата партия Джо Байдън и главния републиканец в Конгреса Кевин Маккарти се събраха отново в сряда в Белия дом, за да се опитат да сключат сделка.

„Предпазливостта на рисковата среда, породена от несигурността около тавана на дълга в САЩ, също постави цените на петрола в известна степен в изчаквателна позиция през азиатската сесия", казва Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

„В съчетание с по-нататъшното засилване на щатския долар това засега задържа цените на петрола в очакване на допълнителен катализатор, който да продължи неотдавнашното им възстановяване", добави Йеап.

През предходната сесия цените на петрола бяха подкрепени от предупреждението на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия, че продавачите на къси позиции, които залагат на спад на цените на петрола, трябва да се „предпазят" от болката.

Някои инвеститори възприеха това като сигнал, че Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, включително Русия, наричани заедно ОПЕК+, могат да обмислят по-нататъшно намаляване на добива на срещата на 4 юни. 

Междувременно спадът на цените бе ограничен от неочаквания, огромен спад на запасите от суров петрол в САЩ през седмицата до 19 май, отчетен от Администрацията за енергийна информация в сряда.

Запасите от суров петрол в САЩ се понижиха с 12,5 млн. барела до 455,2 млн. барела, тъй като вносът намаля. Анализаторите очакваха увеличение с 800 хил. барела. Запасите от бензин са намалели с 2,1 млн. барела през седмицата до 216,3 млн. барела, съобщиха от EIA, докато запасите от дестилати са спаднали с 600 хил. барела до 105,7 млн. барела.

*Към 9 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още