IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Решението на ОПЕК+ застрашава възстановяването на световната икономика

Според месечния доклад на организацията съкращаването на добива рискуват да засилят дефицита в предлагането на петрол

13:21 | 14.04.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Съкращенията на добива, обявени от производителите в ОПЕК+, рискуват да засилят дефицита в предлагането на петрол, очакван през втората половина на годината. Това, от своя страна, може да навреди на потребителите и на възстановяване на световната икономика, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ) в петък.

ОПЕК+ и МАЕ през последните месеци силно се различават по перспективите си за глобалното предлагане и търсене на петрол.

Страните потребители, представлявани от МАЕ, твърдят, че затягането на предлагането ще вдигне цените и може да предизвика риск от рецесия, а ОПЕК+ обвинява западната парична политика за нестабилността на пазара и инфлацията, която подбива стойността на петрола им.

„Балансите на петролния пазар вече бяха настроени за затягане през втората половина на 2023 г., с потенциал за възникване на значителен дефицит в предлагането“, казва МАЕ в своя месечен доклад за петрола.

„Последните съкращения рискуват да изострят тези напрежения, като повишат цените както на суровия петрол, така и на продуктите. Потребителите, които в момента са обсадени от инфлация, ще пострадат още повече от по-високите цени“, се казва още в доклада.

ОПЕК+ нарече изненадващото си решение за съкращаване "предпазна мярка" и в месечния си доклад за пазара на петрол, публикуван в четвъртък, ОПЕК говори за низходящи рискове за лятното търсене на петрол заради високите нива на запаси и икономическите предизвикателства.

МАЕ заяви, че очаква доставките на петрол в световен мащаб да спаднат с 400 хил. барела на ден до края на годината, позовавайки се на очакваното увеличение на производството от 1 млн. барела на ден извън ОПЕК+ от началото на март спрямо спад от 1,4 млн. барела на ден от производителите в организацията.

Нарастващите глобални петролни запаси може да са повлияли на решението на ОПЕК+, добавя МАЕ, отбелязвайки, че индустриалните запаси на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през януари са достигнали най-високото си ниво от юли 2021 г. - 2,83 млрд. барела.

Данните за търсенето ще бъдат изкривени между слабия растеж в страните от ОИСР и възстановяващото се търсене, водено от Китай след облекчаването на неговите ограничения срещу COVID-19, казва МАЕ.

Междувременно износът на руски петрол през март е достигнал най-високите си нива от април 2020 г. насам поради стабилни потоци от петролни продукти, казва МАЕ, въпреки забраната за внос по море от Европейския съюз и санкционната политика за ограничаване на цените, ръководена от САЩ.

Приходите на Русия през март са се повишили с 1 млрд. долара на месечна база до 12,7 млрд. долара, но все още са с 43% по-ниски на годишна база, отчасти поради ограничените цени на износа на петрол по море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още