IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq затвориха на най-високите си нива от август 2022 г.

Одобреният от Камарата на представителите законопроект за тавана на дълга успокои инвеститорите отвъд Океана

23:58 | 01.06.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в четвъртък, след като Камарата на представителите прие законопроекта за тавана на дълга, ключова стъпка за избягване на дефолт, предава CNBC. Мярката трябва да бъде разгледана и от Сената.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 153,3 пункта и завърши деня на ниво от 33 061,57 пункта въпреки спада с 4,7% на цената на акциите на Salesforce един ден след обявяването на отчета ѝ.

Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,99% до ниво от 4221,02 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1,28% до равнище от 13 110,98 пункта. S&P 500 и Nasdaq затвориха на най-високите си нива от август 2022 г.

Законът за фискалната отговорност беше приет с 314 гласа „за“ и 117 „против“ с подкрепата и на двете партии в сряда вечер. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че горната камара ще заседава дотогава, докато законопроектът бъде изпратен на бюрото на президента Байдън.

„Всеки път, когато голям негатив или катализатор на потенциален голям негатив бъде премахнат, това помага за отнемане на известна несигурност от пазара“, коментира Рос Мейфийлд, анализатор на инвестиционните стратегии в компанията Baird. „Но в същото време поне капиталовият пазар наистина загърби тази история“, допълва той.

Отвъд битката за тавана на дълга инвеститорите очакват заседанието на Федералния резерв на 13 и 14 юни, тъй като го смятат за още един възможен катализатор на пазара. Председателят на Федералния резерв във Филаделфия Патрик Харкър заяви в четвъртък, че според него централната банка е близо до момента, в който ще може да спре повишенията на лихвите. Той обаче допълни по-рано тази седмица, че данните за новооткритите работни места в петък може да променят решението му как ще гласува на предстоящото заседание.

Данни на ADP показаха, че новооткритите работни места в частния сектор са нараснали повече от очакванията на икономистите през май, а броят на подадените заявления за помощи при безработица миналата седмица беше по-малък от прогнозите. Трудовият пазар е внимателно следена част от икономиката предвид притесненията, че продължителната му сила може да накара Фед отново да повиши лихвата на заседанието си по-късно този месец.

Nasdaq е нагоре с почти 1% от началото на седмицата, с което технологичният индекс е напът да запише шест поредни седмични ръстове. Това ще се случи за първи път от януари 2020 г. S&P 500 е напът да завърши седмицата с повишение от около 0,4%, а Dow е в позиция да се понижи с 0,1% за седмицата.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 3,597% и 3,816%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,73% до 103,56 пункта. Еврото поскъпна с 0,66% до 1,076 долара, а паундът е нагоре с 0,72% до 1,253 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,38% до 138,81 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола отбеляза най-силния си ръст от две седмици преди заседанието на ОПЕК+ в неделя, а приемането на законопроекта за премахването на тавана на дълга на САЩ от Камарата на представителите компенсира последиците от растящите наличности в страната.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 2,01 долара ди 70,10 долара за барел, най-големия му дневен ръст от 5 май насам. Контрактите върху международни бенчмарк Брент са нагоре с 1,68 долара до 74,28 долара за барел, най-големият дневен ръст от 17 май.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,65% до 1994,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още