IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският индекс Nikkei удари 33-годишен връх

Инвеститорите продължиха да залагат на местни акции, очаквайки Японската централна банка да запази ултрахлабавата си политика

12:37 | 05.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Японският индекс Nikkei затвори на най-високото си ниво от 33 години в понеделник, след като ръстовете на Wall Street засилиха апетита към риск, а инвеститорите продължиха да залагат на местни акции, очаквайки Японската централна банка да запази ултрахлабавата си политика, съобщава Ройтерс.

Индексът Nikkei скочи с 2,2% на края на сесията до 32 217,43 пункта – най-високото ниво от юли 1990 г. Това е най-големият дневен ръст от 18 януари.

По-широкият Topix напредна с 1,7% до 2219,79 пункта.

„Пазарът бе подкрепен от ръстове на американския пазар в петък. Това помогна да се поддържат потоците пари, вливащи се в рискови активи в Япония“, коментира Шигетоши Камада, генерален мениджър в отдела за проучвания в Tachibana Securities.

Акциите на японските компании са в по-благоприятна позиция спрямо тази на американските им конкуренти, тъй като се очаква ЯЦБ да запази ултраниските си лихви. Затова, когато акциите в САЩ поскъпват, няма причина да не се купуват японски книжа, добавя Камада.

ЯЦБ ще проведе двудневна среща по определяне на политиката, започваща на 15 юни.

Продължаващите усилия на японските компании да увеличат възвръщаемостта към акционерите също подкрепя настроенията, допълва Камада.

Сред отделните компании акциите на собственика на Uniqlo Fast Retailing поскъпнаха с 3,86%. Производителят на оборудване за тестване на чипове Advantest отчете ръст на цената на книжата си от 3,38%, а производителят на роботи Fanuc – от 4,53%.

На останалите пазари южнокорейският показател Kospi се повиши с 0,54%, приключвайки деня на ниво от 2615,41 пункта, продължавайки ралито си от петък. Индексът Kosdaq нарасна с 0,26% до 870,28 пункта.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 завърши с 1% нагоре до 7216,3 пункта и отчете трети пореден ден на ръстове преди решението за паричната политика, което централната банка ще вземе утре.

В Хонконг показателят Hang Seng се увеличи с 0,88% в понеделник, продължавайки ралито си от 4% от петък. В континентален Китай пазарите имаха по-смесено представяне. Shanghai Composite отчете минимален ръст до 3232,44 пункта, а Shenzhen Composite спадна с 0,48% до 10 946,08 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още