IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха с леко понижение в края на предпазлива седмица

Инвеститорите изглеждаха предпазливи в очакване на решенията за лихвените проценти, които ще бъдат взети през следващата седмица

19:09 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските пазари се понижиха леко в края на несигурната търговска седмица и в навечерието на ключовите срещи на редица важни централни банки, които ще определят паричната политика през следващите седмици. Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори със спад от 0,2%, като секторите се разделиха на печеливши и губещи. Компаниите за комуналните услуги отбелязаха ръст от 0,7%, докато тези за химическите продукти - спад с 2%, предава CNBC. 

FTSE 100 в Лондон се понижи с 0,49% до 7562,36 пункта, а водещият индекс на Германия Dax бе надолу с 0,25% до 15949,84 пункта. CAC 40 в Париж бе надолу с 0,12% до 7212,14 пункта.  EuroStoxx 50, водещият индекс на еврозоната, затвори със спад от 0,18% до 4289,79 пункта. 

Инвеститорите изглеждаха предпазливи в очакване на решенията за лихвените проценти, които ще бъдат взети през следващата седмица от Федералния резерв на САЩ, където според инструмента FedWatch на CME вероятността за пауза е около 72%, и от Европейската централна банка, където много анализатори очакват още едно повишение с 25 базисни пункта въпреки наскоро обявената рецесия в еврозоната.

„Седмицата на европейските фондови пазари беше малко нестабилна и без ясна посока“, обобщи последните няколко дни анализаторът Майкъл Хюсън от брокерската компания CMC Markets UK. Инвеститорите са в очакване на следващия основен двигател, а това може да бъдат решенията за лихвените проценти на централните банки в САЩ, еврозоната и Япония през следващата седмица, казва още Хюстън. 

В Германия бенчмаркът на химическата промишленост пострада от предупреждението за печалбата на Croda, за което според анализаторската фирма Bernstein „всички основни бизнес области носят известна отговорност". Слабите перспективи на британската група за специализирани химикали подхранват опасенията в цялата индустрия, тъй като Croda очаква, наред с другото, продължаване на деблокирането както на промишлените, така и на потребителските крайни пазари. Освен това се очаква отслабване на развитието на бизнеса с растителна защита.

Като най-слаб компонент в Dax Brenntag загуби 4,4%, а Symrise - 4,3%. BASF бе надолу с 1,8%, а Bayer - 1,5%. Evonik и K+S също бяха много слаби в MDax, а Wacker Chemie дори падна до дъното в индекса на компаниите със средна капитализация със спад от 4,2%.

Двете компании от SDax Auto1 и Shop Apotheke също бяха във фокуса на вниманието. Положителната прогноза на американската платформа за употребявани автомобили Carvana доведе до ръст на акциите на Auto1 с още 6,1%, вкарвайки я на индекса на компаниите с малка пазарна капитализация, след като те вече бяха поскъпнали през предишния ден след прогнозата на Carvana. Auto1 се възползва от съживяването на търсенето на употребявани автомобили, пише пазарният експерт Андреас Липкоу. „След като се охладиха чувствително след бързия растеж през 2021 и 2022 г., сега настроенията отново се подобряват".

Междувременно акциите на Shop Apotheke се сринаха с 8,3% след понижението на препоръките от страна на британската банка HSBC, като в един момент загубиха почти 16%. Според анализатора Кристофър Джонън разликата в оценката на германската аптека за поръчки по пощата и нейния конкурент DocMorris от Швейцария е достигнала "екстремни размери". Това създава възможности, тъй като пазарът е твърде негативен за DocMorris и твърде оптимистичен за Shop Apotheke. Въпреки значителните понижения обаче акциите на Shop Apotheke са удвоили стойността си от началото на годината и са засенчени в това силно представяне на SDax само от Morphosys. 

„Докато инвеститорите не знаят дали Федералният резерв на САЩ поне ще спре цикъла си на повишаване на лихвените проценти през следващата седмица, те ще си вземат почивка на фондовия пазар", коментира стратегът на капиталовия пазар Юрген Молнар от RoboMarkets. Паузата в повишаването на лихвените проценти била най-малкото, което инвеститорите очакват от Фед. Въпреки това обявяването на намаляване на лихвените проценти е пожелателно, допълва Молнар. От друга страна, при ЕЦБ инвеститорите във всички случаи очакват по-нататъшни повишения на лихвените проценти.

Азиатско-тихоокеанските пазари приключиха сесиите си предимно с повишения. Акциите в САЩ също поскъпнаха в ранната търговия, като S&P 500 достигна референтната стойност от 4300 пункта за първи път от август 2022 г. насам.

Еврото отслабна леко и последно се котираше на 1,0749 щатски долара. Слабите икономически данни от Италия оказаха лек натиск. Европейската централна банка определи референтния курс на 1,0780 (в четвъртък: 1,0737) долара. По този начин доларът струваше 0,9276 (0,9314) евро.

На пазара на облигации текущата доходност спадна до 2,46% от 2,49% през предходния ден. Индексът на облигациите Rex се повиши с 0,15% до 125,40 пункта. Фючърсите по бундовете (септемврийски договор) нараснаха с 0,22% до 134,17 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още