IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява с над 1% заради несигурния растеж на китайската икономика*

Възможното неизпълнение на производствените квоти също дърпа цената на суровината надолу

10:50 | 19.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават с над 1% в понеделник, отдалечавайки се от ръстовете си от миналата седмица, тъй като неяснотите около китайската икономика надделяват над съкращенията на добива на ОПЕК+ и седмия пореден спад в броя на работещите нефтени и газови платформи в САЩ, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 78 цента или, 1%, до 75,83 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се понижава със 76 цента, или 1,1%, до 71,02 долара за барел.*

Миналата седмица Брентът поскъпна с 2,4%, а американският WTI - с 2,3%.

Икономическата несигурност на Китай може да е причина за разпродажбите на суровината след двудневното възстановяване на петролните пазари, преди Китайската народна банка да обяви решението си за лихвите тази седмица, коментира Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

Редица големи банки понижиха прогнозите си за брутния вътрешен продукт на Китай през 2023 г., след като данните за май миналата седмица показаха, че втората най-голяма икономика в света се възстановява бавно от Covid-19.

Анализаторите очакват, че Китайската народна банка ще понижи основния си лихвен процент във вторник, след като вече направи същото с лихвите по средносрочните заеми миналата седмица, за да стимулира колебливото икономическо възстановяване.

Източници на Ройтерс съобщават, че Китай ще продължи със стимулите, за да подкрепи забавената си икономика през тази година, но опасенията за дълга и изтичането на капитали ще запазят мерките, насочени към подпомагане на слабото търсене в потребителския и в частния сектор.

Независимо от това производителността на китайските рафинерии се е повишила през май, достигайки второто си най-високо ниво в историята, засилвайки увеличенията на цените от миналата седмица, а американските енергийни компании намаляват броя на работещите петролни и нефтени платформи за седма поредна седмица – това е първата поредица от подобни съкращения от юли 2020 г. насам.

Броят на работещите платформи, като ранен индикатор за предстоящия добив, е намалял с 8 до 687 (или най-ниското им ниво от април 2022г. насам) през седмицата, приключила на 16 юни.

Цените на петрола се понижават в понеделник и заради очакванията, че ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия, ще изпитат затруднения при изпълнението на производствените си квоти, смята Едуард Моя, старши анализатор в OANDA.

„Роснефт" предлага производителите в картела да съсредоточат вниманието си върху износа, а не върху производството“, допълва Моя в отговор на коментарите, направени от Игор Сечин, изпълнителен директор на руския петролен гигант "Роснефт".

По време на икономически форум в събота Сечин каза, че ще бъде подходящо картелът да наблюдава размерите на петролния износ, също както производствените квоти предвид размера на вътрешния пазар на всяка от държавите.

По-рано този месец ОПЕК+ сключи ново споразумение за добива. Най-големият производител в организацията Саудитска Арабия също обеща допълнителни съкращения през юли.

*Цени са актуални към 10:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още