IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се насочва към сериозно седмично поевтиняване 

Увеличението на лихвата от АЦБ и опасенията от рецесия оставят цената на суровината на червено

10:48 | 23.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават за втора поредна сесия и се насочват към седмичен спад от повече от 4% в петък заради по-високото от очакваното увеличение на лихвата във Великобритания и предупреждението за задаващи се нови повишения на лихвите в САЩ, които разпалват опасенията за търсенето, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняха с 80 цента, или 1,08%, до 73,34 долара за барел, докато цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижи с 84 цента, или 1,21%, до 68,67 долара.*

„Опасенията за рецесия отново нарастват след повишенията на лихвите от централните банки и ястребово настроения Фед“, призна Тина Тен, анализатор в CMC Markets, и добави, че по-силният долар също оказва влияние върху цените.

Поскъпването на долара, чиято стойност се повиши с 0,3% тази седмица, може да окаже влияние върху търсенето на петрол, като направи горивото по-скъпо за притежателите на други валути.

И двата бенчмарка поевтиняха с около 3 долара по време на предходната сесия, след като Английската централна банка повиши основния си лихвен процент с половин процентен пункт, засилвайки страха от икономическо забавяне, което от своя страна ще намали търсенето на гориво.

Пазарът сега е в очакване на публикуването на индексите на мениджърите по покупките (PMI) от целия свят, който ще даде представа за производствената активност и тенденциите при търсенето.

В САЩ запасите от суров петрол отчетоха изненадващ спад в количеството си през последната седмица, подпомогнат от силното външно търсене и ниския внос, съобщи Администрацията за енергийна информация в четвъртък. Запасите от бензин и дестилати обаче нараснаха.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл призна, че централната банка ще променя лихвените проценти с „внимателно темпо“ от сега нататък, докато централните банкери са напът да прекратят своя исторически цикъл на затягане на паричната политика.

По-високите лихви увеличават разходите по заеми за предприятията и потребителите, което може да забави икономическия растеж и да намали търсенето на петрол. Страховете от повишения на лихвите на големите централни банки помрачиха перспективите за търсенето на гориво до края на годината.

„Енергийните търговци се притесняват, че Федералният резерв и Сие могат да осакатят икономическия растеж през втората половина на годината“, смята Едуард Моя, анализатор в OANDA.

*Цени към 10:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още