IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбата на технологични акции на Wall Street не засегна търговията в Азия

Пазарите отразиха и коментарите на китайския премиер Ли Цян, който предупреди правителствата, че опитите за политизиране на икономиките им само ще фрагментират света

12:26 | 27.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията с ръстове въпреки срива при акциите на технологичните компании на Wall Street от предходната сесия и решението на Goldman Sachs да понижи рейтинга на електромобилния концерн Tesla Inc., съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 отчете спад от 0,49% до 32 538,33 пункта. Индексът Topix се понижи с 0,28% до 2253,8 пункта.

На борсата в Хонконг измерителят Hang Seng напредна с 1,88% до 19 148,13 пункта.

В континенталната част на Китай показателят Shanghai composite записа ръст от 1,23% до 3189,44 пункта. Индексът Shenzhen се повиши с 0,97% до 10 978,08 пункта.

Инвеститорите отразиха и коментарите на китайския премиер Ли Цян, който предупреди, че опитите за политизиране на икономиките им само ще фрагментират света, докато САЩ и Европа „намаляват риска“ във веригите за доставка от азиатската страна.

„Невидимите бариери, издигнати от някои хора през последните години, стават повсеместни и тласкат света към фрагментация и дори конфронтация“, заяви вторият човек в ръководството на Китай в рамките на Годишната среща на новите шампиони, част от Световния икономически форум, който се провежда в крайбрежния град Тиендзин близо до Пекин в Северен Китай.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 27 юни. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 27 юни.

Ден по-рано S&P Global Ratings намали прогнозата си за икономическия растеж в Китай за тази година, подчертавайки неравномерния характер на възстановяването на страната след отпадането на анти-Covid мерките, което предизвиква повече призиви за допълнителни стимули. Сега рейтинговата агенция очаква Китай да отчете ръст на брутния си вътрешен продукт (БВП) от 5,2% през 2023 г., което представлява понижение спрямо по-ранната оценка на S&P Global за разширяване с 5,5%.

Южнокорейският бенчмарк Kospi отчете спад от 0,03% до 2581,39 пункта.

В Австралия измерителят ASX 200 напредна с 0,56% до 7118,2 пункта.

На валутните пазари йената остана на 7-месечно дъно спрямо долара въпреки предупреждението на японския финансов министър, че правителството ще реагира, ако валутата се обезцени прекомерно. Японската валута се търгуваше при 143 йени за долар – най-ниското ѝ ниво от 11 ноември, когато се разменяше при 146,2 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още