IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Пауъл хвърлиха сянка върху търговията на борсите в Азия

С ръста от четвъртък Nikkei 225 затвърди своята позиция на най-добре представящия се азиатски борсов измерител от началото на годината

13:31 | 29.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията с понижения, след като управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че са възможни нови лихвени повишения както през юли, така и през септември, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,12 на сто до 33 234,14 пункта. Индексът Topix отчете спад от 0,1% до 2296,25 пункта. По този начин показателят затвърждава своята позиция на най-добре представящия се азиатски борсов измерител от началото на годината.

Инвеститорите реагираха на новите данни за търговията на дребно в Япония, която нараства с 5,7% през май на годишна база.

Представянето на основните борсови индекси в Азия от началото на годината. Източник: CNBC Представянето на основните борсови индекси в Азия от началото на годината. Източник: CNBC

Акциите на автомобилния концерн Toyota поевтиняха с 0,20%, въпреки че компанията отчете рекорден за май обем на производство и силно представяне на глобалния пазар.

В Южна Корея показателят Kospi се понижи с 0,55 на сто до 2550,02 пункта.

Пазарите реагираха и на новината, че правителството в Сеул и японските власти ще обсъдят сделка за обмен на валута, като част от първата двустранна финансова среща между страните за последните седем години.

Хонконгският измерител Hang Seng записа спад от 1,24% до 18 934,36 пункта.

В континенталната част на Китай бенчмаркът Shanghai composite изтри 0,22% от стойността си, смъквайки се до равнище от 3182,38 пункта. Индексът Shenzhen се понижи с 0,1% до 10 915,5 пункта.

Австралийският показател ASX 200 отчете спад от 0,02% до 7194,9 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 29 юни. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 29 юни.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и коментарите на Пауъл от сряда, който заяви, че от американската централна банка са готови да повишат лихвите както през юли, така и през септември, за да ограничат продължаващия ценови натиск и да охладят изненадващо устойчивия пазар на труда.

„Въпреки че политиката е рестриктивна, тя може да не е достатъчно рестриктивна и не е била рестриктивна достатъчно дълго време“, изтъкна Пауъл по време на форум в Португалия, организиран от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още