IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на централната банка на Австралия разколеба част от инвеститорите в Азия

Акциите на китайските производители на германий поскъпнаха, след като Пекин ограничи износа на две суровини с важна роля в производството на полупроводници

11:40 | 04.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията без единна посока, като инвеститорите оценяват бъдещите ефекти от решението на централната банка на Австралия да запази основните лихви непроменени на последното си заседание, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 0,98% до 33 422,52 пункта. Индексът Topix записа спад от 0,62% до 2306,37 пункта.

В континенталната част на Китай показателят Shanghai composite напредна с 0,04 на сто до 3245,35 пункта. Индексът Shenzhen отчете ръст от 0,35% до 11 130,3 пункта.

Хонконгският измерител Hang Seng се повиши с 0,57% до 19 415,85 пункта.

Акциите на китайските производители на германий поскъпнаха, след като Пекин обяви, че ограничава износа на две суровини, които имат ключова роля в производството на полупроводници. Цената на акциите на Yunnan Lincang Xinyuan Germanium Industrial нарасна с 10%, докато книжата на Yunnan Chihong Zinc & Germanium поскъпнаха с над 6%.

Инвеститорите реагираха и на публикуваните в понеделник данни за фабричното производство на Китай, което се е разширило с по-бавни темпове през юни, тъй като компаниите стават по-предпазливи относно своите перспективи за производството. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за производството достига 50,5 пункта, което представлява спад спрямо нивото от 50,9 пункта, отчетени през май. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха индексът да се понижи до 50 пункта – границата, която разделя свиването от разширяването.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 4 юли. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 4 юли.

На борсата в Сеул бенчмаркът Kospi записа спад от 0,35% до 2593,31 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 напредна с 0,45% до 7279 пункта.

Централната банка на страната запази основния си лихвен процент на ниво от 4,1% по време на заседанието си във вторник. Икономистите бяха разделени по отношение на очакванията преди решението, като 16 от 31 респонденти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха повишение от 25 базисни пункта, а 15 очакваха централната банка да се въздържи.

Местните акции приветстваха този ход, след като централната банка каза, че инфлацията в икономиката е „преминала своя връх“.

„Може да се наложи допълнително известно затягане на паричната политика, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към целта в разумен период от време, но то ще зависи от това как се развиват икономиката и инфлацията“, заяви след заседанието гуверньорът на централната банка Филип Лоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още