IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските финтех компании затягат кредитните стандарти

Ходът отваря достъп на компаниите до дългово финансиране от инвеститори от Wall Street

16:26 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските компании за финансови технологии затягат своите стандарти за кредитиране – ход, който им отваря достъп до дългово финансиране от инвеститори от Wall Street, посочват ръководители от индустрията.

По време на пандемията от COVID-19 много финтех компании започнаха да отпускат заеми на кредитополучатели с проблемен рейтинг. Инвеститорите от Wall Street тогава се чувстваха удобно да купуват техните обезпечени с активи ценни книжа, тъй като правителствените стимули гарантираха, че потребителите разполагат с парите, за да изплатят задълженията си, пише Ройтерс.

Обезпечените с активи ценни книжа ABS са облигации, обезпечени със заеми за автомобили или по кредитни карти, които плащат фиксирана доходност. Те са ключов източник на финансиране за някои финтех кредитори, които имат по-малко възможности за финансиране от банките.

Тъй като краят на пандемичните стимули и ускоряващата инфлация доведоха до нормализиране на нивата на просрочие, инвеститорите избягваха пазара на финтех ABS в края на миналата година.

Компании като Upstart, Affirm и OneMain Financial казват, че повишават качеството на кредита заради несигурността пред икономическите перспективи. Това обаче е подобрило качеството и на техните облигации, обезпечени с активи.

„Тъй като просрочията се увеличиха през последната година и половина, ние коригирахме начина, по който калибрираме нашите модели и оценяваме риска от неизпълнение“, коментира Санджай Дата, главен финансов директор в Upstart, която е специализирана в ипотечно кредитиране. „Резултатът от това е, че обезпечението, което формира основата на обезпечените с активи облигации на компанията, изглежда много различно и сега е много по-консервативно“, посочва той.

Гигантът от сектора „купи сега, плати по-късно“ Affirm отпуска заеми най-вече на първокласни кредитополучатели, но въпреки това затегна още повече кредитните си стандарти, коментира изпълнителният директор Макс Левчин. Така средният рейтинг на кредитите, които стоят зад облигациите на компанията, се повишава до 731 пункта през 2023 г. в сравнение със 706 пункта миналата година, според Morningstar.

Приблизително 65% от новите заеми на OneMain през първото тримесечие са за кредитополучатели с най-висок кредитен рейтинг в сравнение с 30-40% през 2021 г., коментира изпълнителният директор Дъг Шулман при представянето на резултатите на компанията в края на април.

След като достигна двегодишно дъно през първото тримесечие на 2023 г., издаването на облигации, зад които стоят необезпечени потребителски заеми предимно от финтех компании или пазарни кредитори, нараства със 17% през второто тримесечие, като достига 3,4 млрд. долара, според доставчика на данни Finsight.

Финтех емитентите освен това предлагат по-висока доходност, за да компенсират риска заради кредитите, които служат за обезпечения. Средната доходност по най-висококачествените облигации, обезпечени с активи, издадени досега тази година, е 6,24% в сравнение с 3,78% по същото време на 2022 г., посочва Finsight.

Според анализатори пазарът на облигации, обезпечени с активи, се възстановява. „Годината започна по-добре, отколкото мнозина биха очаквали“, посочва Робърт Уайлдхак, анализатор в Autonomous Research.

В допълнение към постепенното премахване на пандемичните стимули, инфлацията удари високорисковите потребители, които харчат по-голямата част от доходите си за наем, хранителни стоки и горива, посочва Moody's.

За финтех заеми на кредитополучатели със среден кредитен рейтинг между 710 и 760 пункта годишните нетни загуби са нараснали с 1,98% от май до юни до 8,11%, според Kroll Bond Rating Agency. Агенцията отбелязва, че това отразява основно отчисленията по заеми от 2022 г. Просрочията от най-малко 30 дни по заеми в този клас се повишават с 0,58% до 3,74%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още