IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси отстъпиха на фона на рекорден ръст на заплатите във Великобритания

Британският FTSE 100 заличи 1,57%, френският CAC 40 - 1,1%, а германският DAX - 0,8%

19:38 | 15.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските фондови борси затвориха с понижения във вторник, докато инвеститорите анализираха статистиката за ръста на заплатите в Обединеното кралство и разочароващите данни от Китай, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отстъпи с 0,95%, като повечето сектори и борси бяха на отрицателна територия. Акциите на компаниите за добив на суровини се понижиха с 1,5%, докато тези на банките и фирмите за комуналните услуги спаднаха с 1,2%.

Британският индекс FTSE 100 заличи 1,57%, след като стана ясно, че заплатите на Острова са нараснали с рекорден темп през юли. Френският индекс CAC 40 се понижи с 1,1%, а германският DAX спадна с 0,8%.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Книжата на търговците на дребно поскъпнаха с 0,5%, подкрепени от ръста от 7,5% на цената на акциите на британската верига универсални магазини Marks & Spencer, която повиши прогнозата за печалбата си.

Според предварителните оценки на британската Служба за национална статистика (ONS) медианните месечни заплати във Великобритания, без бонусите, са се увеличили със 7,8% през юли спрямо същия период на миналата година. Това е най-високият годишен темп на растеж от 2001 г., откогато се водят сравними регистри.

На извънредно заседание централната банка на Русия повиши лихвените проценти с 350 базисни пункта до 12%, тъй като Москва се стреми да овладее бързото поевтиняване на рублата. Този ход обаче не успя да спре спада на стойността на руската валута.

Китай публикува данни за юли, които в голяма степен се разминаха с очакванията, като продажбите на дребно и промишленото производство са се увеличили по-слабо от очакваното. Инвестициите в дълготрайни активи също са нараснали по-бавно от прогнозите, а безработицата в градовете се е увеличила. Китайската централна банка намали лихвените проценти за втори път в рамките на три месеца.

Азиатско-Тихоокеанските пазари затвориха със смесени резултати, докато американските фондови борси отвориха с понижения под влиянието на настроенията около Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още