IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси отбелязаха спад в трета поредна сесия, Dow Jones отписа близо 300 пункта

Инвеститорите отвъд Океана бяха под влиянието на икономически данни и нова порция отчети

23:43 | 17.08.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси отвъд Океана отбелязаха спад за трета поредна сесия в четвъртък, а инвеститорите бяха под влиянието на новата порция отчети и икономически данни. Доходността по облигациите достигна нов рекорден връх, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 290,91 пункта и завърши деня на ниво от 34 474,83 пункта. За първи път Dow, в който влизат 30 компании, завърши сесията под 50-дневното си средно равнище от 1 юни насам – потенциален предупредителен сигнал за забавяне.

В същото време широкият измерител S&P 500 отписа 0,77% и завърши сесията на ниво от 4370,36 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 1,17% до равнище от 13 316,93 пункта.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна най-високото си ниво от октомври 2022 г. от 4,282%. Тази по 30-годишните ДКЦ също нарасна до 4,393%. Доходността продължава да расте, след като публикуваните в сряда протоколи от юлското заседание на Федералния резерв показаха, че централната банка остава притеснена от риск за ускоряване на инфлацията.

Книжата на Walmart поевтиняха с над 20%, въпреки че тя обяви печалба и приходи над очакванията през фискалното второ тримесечие. Компанията също така повиши прогнозите си за цялата година и изтъкна силата на продажбите в магазини и онлайн.

На обратния полюс компанията за компютърни мрежи Cisco Systems отбеляза ръст от над 3% благодарение на по-добрите от очакванията тримесечни данни за печалбата.

Акциите имат колеблив август, като основните индекси се насочват към нова губеща седмица и е възможно да се озоват на негативна територия за месеца. Индексът на широкия пазар е надолу с над 4% през август.

В макроикономически план заявленията за помощи при безработица в седмицата до 12 август са намалели спрямо предходния период и са били малко под прогнозите на икономисти, участвали в допитване на Dow Jones. Федералният резерв във Филаделфия също обяви ръст на индекса си на промишленото производство през август.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, е надолу с 0,01% до 103,42 пункта. Еврото се разменя за 1,087 долара, а паундът поскъпва до 1,274 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,36% до 145,82 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна с над 1% в четвъртък, след като намаля в три последователни сесии на фона на отстъплението на долара от върховете му и усилията на Китайската централна банка да подкрепи имотния сектор и по-широката икономика.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 41 цента до 83,86 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 74 цента до 80,13 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,51% до 1918,40 долара за  тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още