IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси не успяха да запазят импулса от началото на седмицата

Индексите не намериха единна посока и само Nasdaq се оказа на зелено

23:26 | 22.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борсови индекси завършиха търговията във вторник без единна посока, след като импулсът, наблюдаван в предишната сесия, отшумя, пише CNBC.

Инвеститорите остават предпазливи заради доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която достигна нови върхове тази седмица, и преди ключовата реч на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Широкият индекс S&P 500 се оказа с 0,3% надолу до 4387,55 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite успя да се изкачи с 0,06% до 13 505,87 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели със 174,86 пункта, или 0,5%, до 34 288,83 пункта.

Цените на акциите на няколко регионални и по-големи банки се понижиха, след като S&P Global понижи кредитни рейтинги и ревизира прогнозата си за редица американски банки, посочвайки като причина „тежките“ условия за работа. Финансовият сектор се оказа с 0,8% надолу, превръщайки се в най-зле представящият се в S&P 500. Стойността на книжата на KeyCorp и Comerica се сви с по близо 4%. При JPMorgan Chase също имаше понижение – с 2,1 на сто.

Dick’s Sporting Goods и Macy’s записаха съответно 24% и 13% спад на борсата. Причина за това станаха предпазливите им прогнози, които също така потопиха и SPDR S&P Retail ETF. От друга страна, големи технологични имена като Netflix и Alphabet се радваха на ръст на цената на акциите си.

Борсовите движения се случват на фона на развитието на пазара на облигации, след като вчера доходността по 10-годишните държавни ценни книжа достигна най-високото си ниво от 2007 г. насам. Днес тя отслабна леко до 4,33%.

Същевременно инвеститорите са в очакване на речта на Джером Пауъл, която той ще изнесе по време на годишния икономически симпозиум на Фед в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още