IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq Composite записа най-голямата си месечна загуба от началото на годината

И трите основни индекса отвъд Океана останаха на червена територия за август

23:45 | 31.08.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира пети пореден печеливш ден, но все пак записа най-голямата си месечна загуба от началото на годината, предава CNBC.

Технологичният индекс прибави 0,11% в четвъртък и завърши деня и месеца на ниво от 14 034,97 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 168,33 пункта до ниво от 34 721,91 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,16% до равнище от 4507,66 пункта.

S&P 500, Dow и Nasdaq записаха четиридневна печеливша серия, която им помогна да ограничат месечните си загуби. Въпреки това през август широкият измерител отбеляза спад от 1,77%, а Nasdaq отписа 2,17%. Dow, в който влизат 30 компании, се понижи за месеца с 2,36%.

В четвъртък трейдърите бяха под влиянието на нови данни за инфлацията в САЩ. Ценовият индекс на разходите за лично потребление е нараснал с 0,2% на месечна база през юли и с 4,2 на сто на годишна основа, отговаряйки на очакванията на икономисти, анкетирани от Dow Jones. Индексът е внимателно следен индикатор за инфлацията от Федералния резерв.

Salesforce помогна за смекчаването на част от загубите на Dow. Книжата на софтуерната компания напреднаха с 3,2%, след като тя обяви резултатите си за фискалното второ тримесечие и указанията си за третото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите.

Сега инвеститорите ще насочат вниманието си към данните за работните места извън земеделието, които се очакват в петък. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, прогнозираха 170 хил. нови работни места. Трейдърите се надяват, че докладът ще покаже, че икономиката се е забавила значително и в крайна сметка ще даде на централната банка основание за пауза в повишаването на водещата си лихва.

Invesco KBW Bank ETF отбеляза спад от над 8% през август и записа най-голямата си месечна загуба от банковата криза през март, когато ETF-ът се понижи с над 25%.

Citigroup, Citizens, Capital One и PNC Financial тласнаха фонда надолу този месец, след като записаха загуба от по над 12%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 4,11% и 4,214%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, прибави 0,47% до 103,64 пункта. Еврото поевтиня с 0,76% до 1,084 долара, а паундът също е надолу до 1,267 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,50% до 145,5 йени за долар.

На стоковите пазари цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с над 2 долара за барел към края на търговията заради очакванията, че намаляването на добива от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) ще продължи до края на 2023 г.

Контрактите върху американския лек суров петрол с доставка за октомври поскъпнаха с два долара до 83,63 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за октомври, изчитащи в четвъртък, приключиха сесията с ръст от един долар до 86,86 долара за барел. По-активният контракт с доставка за ноември прибави 1,59 долара към стойността си до 86,83 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 0,36% до 1965,9 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още