IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на разходите за лично потребление в САЩ е най-слабият от 2020 г.

Новите данни засилват очакванията, че икономиката на САЩ може да се размине с рецесията

18:44 | 31.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предпочитаният от Федералния резерв измерител на базисната инфлация отбеляза най-слабите последователни увеличения от края на 2020 г. насам, насърчавайки ръста на потребителските разходи и засилвайки допълнително очакванията, че икономиката на САЩ може да избегне рецесията, съобщава Bloomberg.

Базисният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE), който изключва волатилните компоненти като храни и енергия, е нараснал с 0,2% през юли на месечна база за втори пореден месец. Общият ценови индекс (PCE) също се е увеличил с 0,2% през юли спрямо юни, показват данни на Бюрото за икономически анализи в четвъртък.

Ключов измерител на инфлацията в САЩ е нараснал умерено през юли. Графика: Bloomberg Ключов измерител на инфлацията в САЩ е нараснал умерено през юли. Графика: Bloomberg

Коригираните спрямо инфлацията потребителски разходи са се увеличили с 0,6% през юли на фона на стабилен ръст през юни. Това беше най-силният им ръст от началото на годината до момента.

Данните за по-слабата инфлация подчертават напредъка, постигнат от Фед през изминалата година в овладяването на ценовия натиск. Но централната банка е далеч от това да обяви победата си срещу инфлацията и засилването на потребителските разходи създава нови опасения за централните банкери, които се опитват да гарантират, че инфлацията продължава да се забавя.

Ниската безработица, спестяванията от времето на пандемията и ръстът на заплатите позволяват на американците да продължат да харчат, а това помага на икономиката да се разширява. Като резултат много икономисти трябваше да отложат прогнозите си за рецесия, а в някои случаи и да се откажат напълно от тях. Последните данни сочат силен старт на икономическия растеж през третото тримесечие.

Макар че заплатите се повишиха през юли, реалният разполагаем доход, който е основната подкрепа за потребителските разходи, спадна с 0,2 % поради намаляване на постъпленията от държавните траншове.

Един от показателите, който провокира известни притеснения, беше измерителят на разходите за услуги, следен внимателно от Фед. Показателят, който проследява инфлацията при услугите, с изключение на цените на жилищата и енергията, е нараснал с 0,5% през юли, най-голямото увеличение от началото на годината насам, според изчисления на Bloomberg.

Той беше повлиян от силния ръст на цените на портфолио мениджмънта и инвестиционните консултации. С изключение на тази категория, така наречената мярка за инфлация на най-основните услуги се е ускорила с 0,25% през юли спрямо месец по-рано.

Разходите за стоки, коригирани спрямо инфлацията, са се увеличили с 0,9%, най-много от януари насам, подкрепени от стабилните разходи за набор от стоки през месеца. Разходите за услуги са се повишили с 0,4%, което е ускорение спрямо предходния месец и отразява разходите за хранене в ресторанти, здравеопазване, както и рязкото увеличение на разходите за концерти и филми като "Барби" и "Опенхаймер".

Процентът на спестяванията се е понижил до 3,5%, което е най-ниското му ниво от ноември насам, показвайки , че скорошният темп на харчене може да не се запази през следващите месеци.

В сравнение с предходната година предпочитаните от Фед показатели за инфлацията са се ускорили. Базисният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) е нараснал с 4,2% през юли спрямо същия месец, миналата година. Общият PCE индекс се е увеличил с 3,3% на годишна база през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още