IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ понижиха оценката за икономическия си растеж през пролетта до 2,1%

БВП е нараснал с темп, по-висок от този, който Фед смята за неинфлационен

17:29 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическият растеж на САЩ беше ревизиран в низходяща посока до все още стабилен темп през второто тримесечие, но инерцията изглежда се е увеличила в началото на третото тримесечие, тъй като затегнатият пазар на труда стимулира потребителските разходи, пише CNBC .

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 2,1% на годишна база през периода от април до юни, съобщи американското правителство в сряда, публикувайки втората си оценка на БВП за периода април-юни. Растежът беше ревизиран надолу от 2,4%, отчетени миналия месец.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха БВП за второто тримесечие да не бъде коригиран. Промяната отразява понижаването на инвестициите в материални запаси, както и разходите за оборудване и продукти за интелектуална собственост на бизнеса.

Икономиката се разшири с 2,0% през първото тримесечие и продължава да се разраства въпреки повишенията на лихвите от Федералния резерв с 525 базисни пункта от март 2022 г. насам.

БВП се увеличава с доста по-висок темп от 1,8%, който централните банкери от Фед смятат за неинфлационен растеж.

Стабилността на икономиката повишава риска разходите по заемите да останат по-високи за известно време, но забавянето на инфлацията засилва оптимизма, че централната банка на САЩ вероятно е приключила с повишаването на лихвите и е напът да постигне „меко приземяване“. Повечето икономисти вече не прогнозират рецесия за тази година.

Въпреки че пазарът на труда се забавя, като през юли броят на откритите работни места се понижи до най-ниското равнище от близо 2 години и половина насам, работодателите до голяма степен се стремят да запазят своите работници след трудностите при наемането им по време на пандемията.

Това поддържа висок ръст на заплатите, като спомага за увеличаване на потребителските разходи. Продажбите на дребно се увеличиха значително през юли, а строителството на еднофамилни жилища беше стабилно.

Икономистите повишиха оценките си за растежа през третото тримесечие до 5,9%, въпреки че тази оценка може би надценява състоянието на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още