IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови пазари затвориха предимно с понижения

Най-силен натиск оказаха акциите на миннодобивните компании и на производителите на чипове

19:55 | 07.09.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските фондови пазари затвориха предимно с понижения, като най-силен натиск на водещите индекси оказаха акциите на миннодобивните компании и на производителите на чипове.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 спадна с 0,14% до 453,67 пункта, като записва седма поред сесия на понижения за бенчмарка. Това е най-дългата му губеща серия от февруари 2018 г., според Ройтерс.

Най-губещата група акции от Stoxx 600 са тези на миннодобивните компании, които отчитат спад от 2,2% средно. Понижението е заради спада на цените на повечето метали и силния долар, както и поради опасенията за търсенето от най-големия потребител на метали – Китай. Най-печелившата група акции е на компаниите за комунални услуги, която отчете ръст от 1,4%.

В Германия DAX се понижи с 0,14% до 15 718,66 пункта, а в Испания IBEX 35 – с 0,05% до 9310 пункта.

Същевременно FTSE 100 във Великобритания се повиши с 0,21% до 7441,72 пункта, а CAC 40 във Франция – с 0,03% до 7196,1 пункта.

Глобалните пазарни нагласи се влошиха през последните дни, тъй като инвеститорите се съсредоточиха върху слабите данни от Китай, по-високата доходност на държавните облигации и лихвените проценти. Подновяват се опасенията и за инфлацията в САЩ, посочва CNBC.

Еврозоната публикува в четвъртък окончателни данни, които показват, че икономиката е нараснала с 0,1% през второто тримесечие спрямо първото тримесечие. Първоначалните оценки показваха растеж от 0,3%, което означава, че корекцията е 0,2 пр.п. надолу.

Блокът избегна рецесия на косъм, след като растежът на БВП за първото тримесечие беше ревизиран нагоре от свиване от 0,1% до стабилен.

Силни спадове реализираха и акциите на компаниите за чипове, след като стана ясно, че Китай допълнително ограничава употребата на мобилни телефони на Apple в правителствените агенции. Пазарната оценка на доставчика на Apple STMicroelectronics спадна с над 4%. Акциите на BE Semiconductor, Nordic Semiconductor, ASM International, Infineon и ASML поевтиняха с от над 2 до над 6% в сесията.

По-широкият технологичен сектор загуби 2%, като записа най-лошото си представяне за един ден от две седмици, отбелязва Ройтерс.

Групата за луксозни стоки LVMH, която има силна експозиция към Китай, отчете 1% спад на цената на акциите в сесията.

Данните показват, че индустриалното производство в Германия е спаднало малко повече от очакваното през юли, допълва Ройтерс. Институтът Ifo казва, че германската икономика ще се свие с 0,4% тази година и потвърждава предишните си прогнози, публикувани през юни.

Със спада на икономическата активност в 20-те страни, които използват еврото, и отслабването на инфлацията, инвеститорите залагат, че ЕЦБ ще прекрати повишенията на лихвите след девет последователни увеличения, но ще остави отворена вратата за допълнителни ръстове. Следващото заседание на централните банкери е на 14 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още