IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на технологичните акции тласна Nasdaq Composite нагоре с над 1%

Цената на акциите на Tesla се повиши с 10%, след като Morgan Stanley повиши рейтинга им и прогнозира силно поскъпване занапред

23:47 | 11.09.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в началото на важна седмица, в която се очакват данните за инфлацията, а инвеститорите купуваха технологични акции след слабостите през последно време, предава CNBC.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа силен ръст от 1,14% до ниво от 13 917,89 пункта. Широкият измерител S&P 500 прибави 0,67% и завърши деня на ниво от 4487,46 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е нагоре с 87,13 пункта до ниво от 34 663,72 пункта, подкрепен от поскъпването на книжата на Walt Disney.

Цената на акциите на Tesla нарасна с 10%, след като Morgan Stanley повиши рейтинга им и прогнозира силно поскъпване в бъдеще благодарение на пробивите с автономния ѝ софтуер. Книжата на Qualcomm поскъпнаха с близо 4%, след като компанията за полупроводници съобщи, че ще снабдява Apple с 5G модеми за смартфони до 2026 г.

Technology Select Sector SPDR, съставен от технологични акции в S&P 500, е надолу с 1,5% през август и с близо 1,2% този месец. В понеделник обаче ETF-ът отбеляза ръст от около 0,5%. От началото на годината той отчита повишение от близо 40%.

Цената на акциите на Disney се повиши с около 1,2%, след като CNBC съобщи, позовавайки се на запознати източници, че медийният конгломерат и Charter Communications са постигнали сделка за край на спора помежду си.

Оптимистичните нагласи в понеделник бяха подкрепени и от съобщение на Wall Street Journal в неделя, според което е постигнат консенсус сред ръководителите на Федералния резерв да не повишават лихвите на заседанието си следващата седмица. Според съобщението има промяна в политиката, при която членовете не смятат за толкова неотложно да пристъпят към още едно лихвено повишение по-късно тази година, тъй като данните за инфлацията се подобряват.

Инвеститорите очакват ключовите данни за инфлацията тази седмица, след като поредица от по-силни от очакванията икономически данни възобновиха притесненията, че Федералният резерв може да повиши лихвите повече от предишните прогнози.

В сряда и четвъртък ще бъдат публикувани индексът на потребителските цени и индексът на цените на производител. Инвеститорите се надяват на ниски стойности, въпреки че очакванията са и двата показателя да отбележат ръст заради натиска на цените на енергията.

Apple ще проведе продуктовото си събитие във вторник под мотото Wonderlust, по време на което компанията вероятно ще представи iPhone 15.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до съответно 4,29% и 4,373%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,52% до 104,55 пункта. Еврото поскъпна с 0,45% до 1,075 долара, а паундът се разменя за 1,251 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха до 146,54 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола остана почти непроменена в понеделник, като се задържа над 90 долара за барел, достигнати миналата седмица за първи път от десет месеца насам, след като Саудитска Арабия и Русия намалиха добива на суров петрол.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 1 цент до 90,64 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 22 цента до 87,29 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,1% до 1945,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още