IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow отчете втора поредна сесия на спад на фона на по-високата от очакваното инфлация

Инвеститорите обърнаха внимание и на предупрежденията на представители на BlackRock и Amundi относно задаващата се рецесия в САЩ

23:24 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията без единна посока, докато инвеститорите оценяват последните данни за инфлацията в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи 0,2 на сто до 34 575,53 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,12 на сто до 4467,44 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 0,29% до 13 813,58 пункта.

Базисната инфлация в САЩ се е ускорила повече от очакваното през август, оставяйки възможността за нови повишения на Федералния резерв отворена.

Т. нар. основен индекс на потребителските цени, който изключва волатилните компоненти като храни и енергоносители, се е повишил с 0,3% през август спрямо юли, което е му първото забързване от шест месеца насам, сочат данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ в сряда. На годишна база ускорението е с 4,3%, в синхрон с прогнозите, отбелязвайки най-малкото повишение на показателя от близо две години насам.

Докладът за инфлацията е един от последните сред поредицата от ключови икономически данни, които Фед ще разгледа преди срещата си следващата седмица, на която се очаква служителите на регулатора да оставят лихвите на текущото им равнище. Гуверньорът Джером Пауъл заяви миналия месец, че лихвите ще останат високи известно време и може да се наложи да бъдат увеличени още повече, ако икономиката и инфлацията не успеят да се охладят.

Акциите на компании от Dow като 3M и Caterpillar записаха ценови спадове от съответно 5,9% и 2,7 на сто. Книжата на Salesforce, Boeing, Merck и Amgen поевтиняха с по над 1%.

Междувременно ръководители на инвестиционни звена на два от най-големите фондове за управление на активи в света – BlackRock и Amundi - предупредиха, че рискът от настъпване на рецесия в САЩ се повишава. Според тях американската икономика до голяма степен изглежда устойчива на фона на агресивното затягане на паричната политика на Фед, но се появяват „пукнатини, особено на пазара на труда“.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 13 септември. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 13 септември.

„Смятаме, че е много вероятно да настъпи рецесия. Въпросът е колко дълбока и продължителна ще е тя“, споделя Винсент Мортие, главен инвестиционен директор в Amundi, цитиран от Financial Times.

В същото време Рик Райдър, заемащ същата позиция в BlackRock, подчерта, че през последните седмици е все по-песимистично настроен относно състоянието на американската икономика. Според него забавянето вече е започнало.

„Не смятам, че рецесията може да се отпише“, изтъква той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 4,256%, докато тази по 30-годишните американски държавни облигации напредна до 4,347%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, записа повишение от 0,04% до 104,76 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се повиши с 0,08% до 92,13 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняха с 0,07 на сто до 88,78 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,2% до 1931,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още