IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съобщението на Фед за лихвите повлече надолу основните щатски индекси

Доходността по 2-годишните облигации достигна най-високото си ниво от 2006 г. насам

23:58 | 20.09.23 г. 1
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Основните щатски индекси се оцветиха в червено в сряда, след като Федералният резерв съобщи, че ще остави лихвите непроменени, но сигнализира за ново повишение на хоризонта, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,94% до ниво от 4402,20 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 1,53% и завърши деня на равнище от 13 469,13 пункта. Той беше повлечен надолу от спада в цената на акциите на Microsoft с над 2% и понижението с близо 3% при Nvidia и компанията-майка на Google Alphabet.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 76,85 пункта до ниво от 34 440,88 пункта. И трите основни индекса завършиха сесията на най-ниското си ниво през деня.

По-рано днес Фед остави непроменени лихвите, както се очакваше. Но в прогнозите си за икономиката централната банка съобщи, че се очаква още едно повишение на лихвите до края на годината. Тя сигнализира, че ще прекрати кампанията си по вдигане на лихвите след това повишение и ще започне да ги намалява догодина, но ще ги запази на по-високо ниво за годината от прогнозите през юни.

Пазарите бяха разтърсени, докато трейдърите слушаха председателя на Фед Джером Пауъл, който даде прогнозите си за лихвите. Той заяви, че централната банка ще „пристъпи предпазливо“ към нови повишения на лихвите, но отбеляза, че има още работа в борбата срещу инфлацията.

Пауъл коментира още, че меко кацане за икономиката все още е възможно и че това е основната му цел, но не и основният му сценарий. Трите основни индекса отбелязаха спад след речта на Пауъл и продължиха да вървят надолу в последния половин час от търговията.

„Американската икономика е твърде силна и този цикъл на повишаване на лихвите ще продължи много по-дълго, отколкото Wall Street иска“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в компанията Oanda.

Технологичните компании се оцветиха в червено по време на сесията, а секторите на информационните технологии и комуникационните услуги бяха най-слабо представилите се в S&P 500. Инвеститорите купуваха технологични акции и други акции на растежа тази година с надеждата, че Фед вече е приключил със затягането на паричната политика на този етап.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до най-високото ѝ ниво от юли 2006 г., а тази по 10-годишните ДКЦ се извиси до най-големия си връх от ноември 2007 г. Тези движения засилиха притесненията за последиците от по-високата доходност и вероятно подлагат на натиск технологичните акции.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,15% до 105,36 пункта. Еврото се разменя за 1,066 долара, а паундът – за 1,234 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,29% до 148,3 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи до едноседмично дъно след съобщението на Фед за лихвите.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка през ноември поевтиняха с 0,86% до 93,53 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за октомври отбелязаха спад от 1,01% до 90,28 долара за барел.

Това беше най-ниското ниво на Брент в края на търговията от 13 септември насам.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,69% до 1929,38 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 7 месеца
След бързото повишаване на лихвите миналата година "сега смятаме, че сме сравнително близо до там, където трябва да стигнем", изтъкна Пауъл. Той допълни, че "меко кацане" не е основното очакване на Фед за американската икономика, но е основната цел в усилията на централната банка за овладяване на инфлацията.Меко кацане не било основното им очакване ,разбрахте ли сега ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още