IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват последната седмица на септември на червено

Инвеститорите все още обмислят решенията на централните банки от предходната седмица

19:31 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските пазари приключиха търговията в първия делничен ден за тази седмица с понижения, докато инвеститорите все още обмислят решенията на централните банки от миналата седмица и перспективата за по-високи лихвени проценти за по-дълъг период от време, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,6% надолу, след като основните борси и почти всички сектори се озоваха на червено.

Европейски борси, 25.09.2023 г. Таблица: CNBC Европейски борси, 25.09.2023 г. Таблица: CNBC

Книжата в сектора за туризъм и отдих загубиха 3%, повеждайки спадовете, следвани от сектора за стоки за дома, който записа 2% понижение.

Миналата седмица Английската централна банка и Швейцарската централна банка избраха да паузират покачването на лихвените проценти, за разлика от повишението, което направи Европейската централна банка на 14 септември.

Новите решения за лихвените проценти показаха, че „всички централни банки се борят с една и съща тройна дилема: как да балансират между забавянето на икономиките, все още високата инфлация и отложения ефект на безпрецедентно високите лихви“, коментира Карстен Бжески, глобален ръководител макроикономически въпроси в нидерландската банка ING.

Американските борси започват последната седмица на септември на червено. Пазарите в САЩ имаха тежък месец, след като Федералният резерв сигнализира, че ще задържи лихвените проценти по-високи за по-дълъг период от време, а това доведе до покачване на доходността на облигациите.

Борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион днес записаха смесена сесия, тъй като инвеститорите са в очакване на данните за инфлацията за целия регион. Сингапур и Австралия ще обявят своите данни за август през тази седмица, а Япония ще разкрие такива за региона на Токио, който е смятан за индикатор на тенденциите в цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още