IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси прекъснаха 4-дневната си серия на червено

S&P 500 нарасна с 0,4 на сто, а Nasdaq - с 0,45%

23:29 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американските индекси завършиха първия ден от последната седмица на септември на зелено, пише CNBC. 

Широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,4% до 4337,44 пункта. Технологичният Nasdaq Composite прибави 0,45%, приключвайки сесията на ниво от 13 271,32 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пък се повиши с 43,04 пункта, или 0,13%, до 34 006,88 пункта. И трите основни индекса сложиха край на четиридневната си серия на червено.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши с 10 базисни пункта до 4,542%, приближавайки най-високото си ниво от 2007 г., когато достигна 4,57%.

Акциите обаче като цяло пренебрегнаха движенията на пазара на облигации. 8 от 11 сектора в S&P 500 се озоваха на положителна територия, а ръстовете поведе енергийният със своите 1,3% нагоре.

Американският интернет гигант Amazon записа над 1% ръст на борсата, след като заяви, че ще инвестира до 4 млрд. долара в компанията за изкуствен интелект Anthropic.

През този месец книжата в Съединените щати бяха под натиск, тъй като Федералният резерв на САЩ подсказа, че ще задържи лихвените проценти високи за по-дълъг период от време, което повиши доходността по облигациите. Пазарът се сблъска и с ралито на суровия петрол, както и с печелившата серия на долара през сезонно слабия търговски месец.

До този момент енергийният сектор е най-добре представящият се в S&P 500 за септември, като е записал над 2% ръст.

S&P 500 се е понижил с почти 4 на сто през септември, насочвайки се към втория си пореден месец на червено, както и към най-лошия се месец от декември насам. Технологичният Nasdaq се е понижил с 5,4% през септември, след като акциите на компаниите на растежа поеха основната тежест от разпродажбите. И Nasdaq се насочва към най-големия си месечен спад от декември миналата година. Dow пък е с по-умерено понижение от 2 на сто през този месец.

Същевременно инвеститорите следят особено внимателно напредъка в решаването на проблема с бюджета във Вашингтон. През уикенда властите не дадоха съществени сигнали за напредък по сделката, която ще осигури финансиране на САЩ до края на фискалната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още