IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отписа близо 400 пункта в най-лошия си ден от март насам

Слабите данни за продажбите на нови жилища и за доверието на потребителите натежаха върху Wall Street във вторник

23:57 | 26.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи във вторник, след като новите данни за продажбите на жилища и за доверието на потребителите подхраниха притесненията за състоянието на американската икономика, предава CNBC.

Dow отписа 388 пункта и завърши деня на ниво от 33 618,88 пункта, най-лошия му ден от март насам. Индексът с 30 компании завърши под 200-дневното си средно равнище за първи път от май насам.

Широкият измерител S&P 500 изтри 1,47% и завърши деня на ниво от 4273,53 пункта за първи път от 9 юни. В същото време технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 1,57 на сто до равнище от 13 063,61 пункта.

Книжата на Amazon поевтиняха с 4%, най-много сред технологичните компании с голяма капитализация, след като Федералната комисия по търговията заведе антитръстово дело с мотива, че онлайн търговецът на дребно поддържа цените изкуствено високи и вреди на конкурентите.

Продажбите на нови жилища през август не отговориха на очакванията. Домовете с подписан договор са достигнали 675 хил. за месеца, спад с 8,7 на сто спрямо юли, съобщи министерството на търговията. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха общо 695 хил. единици, което щеше да се равнява на понижение с 2,7% спрямо неревизираните данни за юли.

Индексът за доверието на потребителите на Conference Board се понижи до 103 пункта през септември спрямо 108,7 пункта през август. Икономистите очакваха 105,5 пункта, сочат данни на Dow Jones. Индексът с очакванията спадна до 73,7 пункта, под нивото, което наблюдателите свързват с рецесия.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън предупреди, че може да се наложи лихвите да нараснат още, за да се овладее инфлацията. Думите му подкопаха допълнително нагласите на инвеститорите. Банковите акции отбелязаха спад, а SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) се понижи с над 1%.

Цената на акциите на Wells Fargo спадна с около 2%, а Morgan Stanley отписа 1%.

Спадовете ще се прибавят към загубите на пазара за месеца. Nasdaq Composite е надолу с близо 7% през септември, а S&P 500 и Dow се понижават със съответно над 5% и 3%. Сред катализаторите, които тласкат надолу акциите този месец, е предупреждението на Федералния резерв, че ще има по-малко понижения на лихвите догодина. Новината тласна доходността по 10-годишните облигации до невиждани нива от 2007 г. насам.

„Инвеститорите са на нокти и са притеснени за това какво ще означава ръстът на доходността по облигациите за икономиката, за фондовия пазар, за Фед, както и за стойността на долара“, коментира Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в компанията CFRA Research. „Мисля, че на инвеститорите им липсва яснота“, допълва той.

Тази седмица инвеститорите следят и преговорите във Вашингтон между конгресмените, които се надяват да предотвратят затваряне на федералното правителство, което може да стане още на 1 октомври, ако Конгресът не се разбере по законопроекта за разходите.

Но задаващите се сезонни вълнения на пазара може да са прозорец за инвеститорите. Макар че октомври е известен като „нещастния месец“ заради сривовете през 1929 и 1987 г., той също така има репутацията на „убиец на мечките“ според „Алманаха на борсовия трейдър“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства до ниво от съответно 4,55% и 4,687%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, отбеляза ръст от 0,17% до 106,18 пункта. Еврото поевтинява минимално до 1,057 долара, а паундът поскъпва леко до 1,216 долара. Спрямо йената щатските пари се разменят за 149,02 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с близо 1% и се възстанови от двуседмичното дъно по-рано по време на търговията, тъй като очакванията за по-затегнато предлагане надделяха над притесненията, че несигурните перспективи пред икономиката ще подкопаят търсенето.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 67 цента към стойността си до 93,96 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха със 71 цента до 90,39 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,9% до 1919 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още