IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на "Софарма" нараства до почти 1,3 млрд. лева

КФН е вписала акциите от увеличението на капитала с варанти в регистъра на публичните дружества и вече има подадено заявление към БФБ

12:46 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Новите акции от последното увеличение на капитала на „Софарма“ АД са вписани от Комисията по финансов надзор (КФН) в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа с цел търговия на регулиран пазар.

Това се вижда от решение на регулатора, публикувано на сайта му.

Емисията е в размер на 37 792 679 броя обикновени, безналични, поименни, свободно прехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка.

За акциите е подадено заявление за допускане до търговия на Българската фондова борса (БФБ), съобщават и от борсата чрез сайта ѝ. С тях пазарната капитализация на компанията вече е почти 1,3 млрд. лева.

„Софарма“ е на първо място по пазарна капитализация от акциите, включени в SOFIX и BGBX40, с новите акции.

Увеличението на капитала на „Софарма“ беше осъществено от притежателите на варанти на дружеството.

Процедурата приключи на 29 септември. Притежателите на варанти записаха 37 792 679 акции от увеличението.

Периодът за упражняване на варанти беше 7-29 септември. В рамките му са постъпили 260 броя заявки за записване на акциите от увеличението чрез упражняване на варанти, подадени от 249 лица, от които 23 юридически лица и 226 физически лица.

За 24 ноември е насрочено и извънредно общо събрание на акционерите на „Софарма“, на което ще се гласува междинен дивидент в размер на 0,9 лева на акция, или общо почти 109,2 млн. лева. 

Дивидентът е вторият по големина в историята на дружеството. Най-голям досега е първият, изплатен за 1999 г., който е 3,64 лева на акция.

В последната година акциите на „Софарма“ поскъпват с над 84%.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още