IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в САЩ започват ключова седмица за сезона на отчетите без единна посока

Единственият индекс, който се озова на зелено, е Nasdaq

23:34 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Nasdaq Composite започна седмицата с ръст, след като додходността по държавните облигации се отдръпна от своите върхове, а инвеститорите са в очакване на финансовите отчети на технологичните гиганти, пише CNBC.

Като цяло американските борси не успяха да намерят единна посока. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпи със 190 пункта, или 0,6%, приключвайки деня на ниво от 32 936,41 пункта. Широкият индекс S&P 500 се раздели с близо 0,2% до 4217,04 пункта. Технологичният Nasdaq обаче успя да прибави 0,3% до 13 018,33 пункта.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа за кратко се изкачи над нивото от 5%, като последно беше около 4,85%.

Миналата седмица в четвъртък доходността по облигациите надмина 5%, отбелязвайки първия път, в който преминава този праг от 2007 г. насам. Коментарите от председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл подсказаха, че може да са необходими допълнителни повишения на лихвите. Това привидно засили опасенията на инвеститорите и подкрепи повишаването на доходността по държавните облигации. Някои анализатори смятат, че тази доходност може да расте още.

Миналата седмица не беше никак лека за Wall Street. S&P 500 я приключи с 2,4% понижение, записвайки първата си седмица на червено от три насам. Dow загуби 1,6%, а Nasdaq отстъпи с 3,2%, записвайки втората си поредна седмица на спад.

Цената на акциите на петролния гигант Chevron се понижи с 2,3% след новината, че компанията ще придобие конкурента си Hess в рамките на сделка изцяло в акции. Фармацевтичната компания Walgreens записа 5% ръст на борсата, подкрепена от коментар на JPMorgan, докато стойността на книжата на компанията за онлайн сигурност Okta спадна със 7% след пробив в системите.

Тази седмица сезонът на отчетите ще бъде в разгара си. Очаква се финансовите си резултати да представят технологичните гиганти. Инвеститорите ще следят данните на Alphabet, Amazon, Meta и Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още