IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Еврохолд" и ЕИГ се готвят за арбитражно дело заради отнетия лиценз на "Евроинс Румъния"

Двете дружества са информирали официално румънската държава за намеренията си, ако не получат обезщетение за претърпени загуби

13:12 | 26.10.23 г.
Снимка: Еврохолд България АД
Снимка: Еврохолд България АД

„Еврохолд България“ АД и „Евроинс Иншурънс Груп“ ЕАД (ЕИГ) са информирали официално правителството на Румъния, че ще заведат международно арбитражно дело заради казуса със застрахователната компания „Евроинс Румъния“, съобщават от „Еврохолд“.

Ако двете страни не се споразумеят, искът на българските дружества ще е за поне 500 млн. евро, посочва се в съобщението.

Целта на арбитражното дело е да се защити инвестицията на холдинга в Румъния, в случай че сегашният спор заради румънския бизнес на „Еврохолд“ и ЕИГ не бъде разрешен бързо и ако групата не бъде надлежно обезщетена за претърпените загуби, пише още в съобщението.

Съдебната битка за „Еврохолд Румъния“

Припомняме, че румънският застрахователен регулатор отне лиценза на „Евроинс Румъния“ през март. Органът твърди, че е установил недостиг на средства за осигуряване на покритие на изискванията за платежоспособност (т.нар. SCR, или Solvency Capital Requirement) още към 30 юни 2022 г. Според регулатора недостигът се е запазил и към 30 септември, като за възстановяване на показателя са необходими над 445 млн. евро. Институцията се позова и на доклад на европейския регулатор EIOPA за техническите резерви на „Евроинс Румъния“, който така и не беше официално публикуван.

Месец преди отнемането на лиценза на румънското застрахователно дружество на „Еврохолд“ председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов обвини ключови служители на регулатора, включително и вицепрезидента за застраховане Кристиян Рошу, в натиск и опит за овладяване на „Евроинс Румъния“.

След решението за лиценза на румънското застрахователно дружество „Еврохолд“ заведе съдебно дело в Румъния, но в началото на юни съд в Букурещ разпореди стартирането на производство по несъстоятелност за местната компания. Съдът се позовава на същия доклад на EIOPA, на който и застрахователният регулатор във връзка с лиценза на „Евроинс Румъния“.

ЕИГ подаде жалба и пред Съда на ЕС заради въпросния доклад на EIOPA.

„Уведомление за спор“ и очакване за преговори

От „Еврохолд“ и ЕИГ са изпратили “уведомление за спор” (Notice of Dispute) на румънската държава, което е първата официална стъпка за стартиране на международна арбитражна процедура по силата на споразумение за защита на инвестициите, подписано между правителствата на България и Румъния.

“Ако не постигнем приемливо споразумение в разумен срок, ще защитим инвестицията си чрез международен арбитраж”, коментира Тодор Данаилов, изпълнителен директор на ЕИГ.

„Преди да се стигне до арбитражна процедура, страните в инвестиционния спор имат възможност да стигнат до решение чрез преговори. Ако такова споразумение не бъде постигнато, „Еврохолд“ и ЕИГ имат готовност да започнат международен инвестиционен арбитраж срещу румънското правителство. Искът ще бъде за минимум 500 млн. евро“, пише в съобщението.

Консултанти на „Еврохолд“ и ЕИГ са кантората Pinsent Masons, както и адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“.

Акциите на „Еврохолд България“ поевтиняват с 12,5% в последната година, а пазарната капитализация на дружеството е близо 455,9 млн. лева.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още