IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИГ подаде жалба до Съда на ЕС заради доклад на EIOPA за "Евроинс Румъния"

Въпросният доклад е цитиран от румънски медии и съд в Букурещ, но същевременно компанията не е намерила или получила такъв официален документ

14:46 | 07.08.23 г.
Снимка: Еврохолд България АД
Снимка: Еврохолд България АД

„Евроинс Иншурънс Груп“ АД (ЕИГ) – компанията, която обединява застрахователния бизнес на „Еврохолд България“ АД, е подала официална жалба до Съда на ЕС във връзка с доклада на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕIОPA) относно оценката на техническите резерви на „Евроинс Румъния“ към 30 септември 2022 г.

Докладът е публикуван на 28 март 2023 г., посочва се в съобщение на „Еврохолд“, изпратено до румънските медии.

Припомняме, че през март румънският застрахователен регулатор отне лиценза на „Евроинс Румъния“ заради недостиг на средства за осигуряване на покритие на изискванията за платежоспособност (т.нар. SCR, или Solvency Capital Requirement) още към 30 юни 2022 г. Според регулатора недостигът се е запазил и към 30 септември, като за възстановяване на показателя са необходими над 445 млн. евро.

Месец преди отнемането на лиценза на румънското застрахователно дружество на „Еврохолд“ председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов обвини ключови служители на регулатора, включително и вицепрезидента за застраховане Кристиян Рошу, в натиск и опит за овладяване на „Евроинс Румъния“.

След решението за лиценза холдингът започна съдебна битка за румънската си компания. В началото на юни съд в Букурещ разпореди стартирането на производство по несъстоятелност за „Евроинс Румъния“, след като е отхвърлил възраженията на „Евроинс“ заради отнемането на лиценза на дружеството.

Докладът на EIOPA за техническите резерви на „Евроинс Румъния“ е издаден на 28 март, 11 дни след отнемането на лиценза на румънското дружество, посочва се в съобщението на „Еврохолд“. Европейският орган не е публикувал обаче официален документ с позоваване на този доклад и никакъв официален документ в този смисъл всъщност не е представен на „Евроинс Иншурънс Груп“, допълва се в съобщението.

На същия доклад се позовава и решението на Букурещкия апелативен съд за несъстоятелността на компанията. Отделни части от въпросния доклад са цитирани и от румънски медии, а същевременно собственикът на румънския застраховател не е получил такъв документ, което е навредило на способността му да защити интересите на своите клиенти и акционери, пише още в съобщението.

Този доклад групата е оспорила и пред Апелативния съвет (BoA) на Европейските надзорни органи (ESA).

В последната година акциите на „Еврохолд България“ поевтиняват с почти 18% на БФБ, а пазарната капитализация достига 445,455 млн. лева.

Междувременно от „Еврохолд“ съобщиха, че рейтинговата агенция Fitch е потвърдила дългосрочния рейтинг В+ на ЗД „Евроинс“ АД („Евроинс България“) – най-голямото дъщерно дружество на „Евроинс Иншурънс Груп“. Същият рейтинг е присъден и на презастрахователя на групата – „ЕИГ Ре“ АД.

Fitch прекратява и наблюдението на двете компании за евентуална негативна перспектива по рейтинга.

Според Fitch напускането на румънския пазар не е отслабило пазарната позиция на „Евроинс Иншурънс Груп“, независимо от спада в премийния приход на групата. Рейтинговата агенция очаква по-слабите оперативни продажби да се компенсират от подобрения рисков профил на групата.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още