IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН издаде временна забрана за обратното изкупуване на акции на „Прайм Пропърти БГ“

Регулаторът смята, че оценките във връзка с изкупуването не са направени коректно

13:35 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) издава временна забрана за предложението на „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ за обратно изкупуване от акционерите на дружеството на собствени акции обратно изкупуване от акционерите на дружеството на собствени акции съгласно.

Решението е публикувано на сайта на Комисията.

Акционерите на дружеството одобриха предложение за обратно изкупуване на акциите във връзка с друго решение, според което компанията ще бъде преобразувана в обикновено акционерно дружество (АД) и делистната от Българската фондова борса (БФБ).

Решенията бяха взети на извънредно общо събрание на акционерите, което се състоя на 3 октомври в София.

От финансовия регулатор са установили несъответствия в различни формати на принципно едни и същи файлове, както и други технически грешки, пропуски и несъответствия, за които се иска да бъдат отстранени.

КФН подчертава в мотивите си, че оценката за определяне на цената за обратно изкупуване на акциите е правена на базата на индивидуален, а не на консолидиран отчет, както и смята, че методът „нетна стойност на активите“ не е приложен коректно.

В тази връзка КФН не е съгласна със справедливата цена, т.е. исканите корекции може и да доведат до някаква промяна на цената на обратното изкупуване.

Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административен съд-София в 14-дневен срок от съобщаването му. Обжалването на решението не спира изпълнението на индивидуалния административен акт.

С това решение на Комисията делистването на компанията от борсата ще се забави известно време.

Това е втори опит за делистване на дружеството от БФБ-София. През 2020 г. акционерите бяха решили да ликвидират дружеството след изтичането на срока му. Впоследствие обаче, след няколко рокади в основните акционери, те се отказаха от ликвидацията и удължиха срока на дружеството.

Дружеството публикува наскоро индивидуалния си отчет за третото тримесечие. Индивидуалните отчетени приходи за периода са в размер на 1,6 млн. лева при 4,1 млн. лева година по-рано. Компанията реализира индивидуална загуба за 317 хил. лева при 1,26 млн. лева по същото време на миналата година.

„Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ концентрира имотите си в района на Бургас. В София компанията притежава терени в района на Централна гара, в „Манастирски ливади“ и в района на Южния парк.

Дружеството, което е първият АДСИЦ в България, е декапитализирано и се търгува на алтернативен пазар на БФБ. Мажоритарният акционер – „Победа“ АД, контролира 99,98% от акциите заедно с „Ес Ви Ес“ АД.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още