IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq Composite постигна най-дългата си положителна серия от януари

Другите два основни индекса отвъд Океана също се оцветиха в зелено в понеделник

23:56 | 06.11.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха леки ръстове в понеделник и продължиха възходящата си серия от миналата седмица. Nasdaq Composite записа най-дългата си положителна серия от януари, предава CNBC.

Технологичният показател се повиши с 0,3% до ниво от 13 518,78 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,18% до равнище от 4365,98 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 34,54 пункта и завърши деня на ниво от 34 095,86 пункта.

„Това, което наблюдаваме, е, че пазарът прави пауза, за да осмисли много силния ръст от миналата седмица“, коментира Адам Сархан, главен изпълнителен директор на 50 Park Investments. „Намираме се в положение, при което пазарът прави пауза, за да затвърди хода си през последно време и да изчака появата на следващия силен катализатор, това може да е някой от ръководителите на Фед, Пауъл или отчети“, допълва той.

Nasdaq Composite записа седемдневна печеливша серия за първи път от януари. Dow и S&P 500 се повишиха за шести пореден ден за първи път от съответно юли и юни.

Nvidia прибави 1,7%, подкрепена от оптимизма на Bank of America преди обявяването на отчета. Книжата на Bumble поевтиняха с 4,4%, след като приложението за срещи обяви, че главният му изпълнителен директор ще се оттегли през януари.

Цената на акциите на SolarEdge Technologies се повиши с 5,1% заради понижаването на рейтинга им от Wells Fargo.

Доходността по държавните облигации също се повиши, преобръщайки тенденцията от миналата седмица, като тази по 10-годишните държавни ценни книжа е нагоре до ниво от 4,645%, а доходността по 30-годишните ДКЦ нарасна до 4,812%.

Основните индекси отвъд Океана тъкмо изпратиха най-добрата си седмица от 2023 г. Dow записа най-голямото си седмично повишение от октомври 2022 г., а S&P 500 и Nasdaq отбелязаха най-добрата си седмица от ноември 2022 г. Умерените месечни данни за работните места също тласнаха надолу доходността по облигациите, подкрепяйки акциите.

Тази седмица не е толкова натоварена с икономически данни и корпоративни отчети, но сезонни попътни ветрове може да помогнат за възстановяването на акциите. Ноември е най-добрият месец за S&P 500, сочат данни от Алманаха на трейдърите. Адам Търнквист от LPL Financial отбелязва, че той също така поставя началото на най-добрия шестмесечен период за възвръщаемостта на пазара от 1950 г. насам. S&P генерира оттогава средна възвръщаемост от 7% от ноември до април, допълва той.

Сезонът на отчетите е към края си, като над 400 компании от S&P 500 вече са обявили тримесечните си финансови резултати. Тази седмица инвеститорите очакват докладите на Walt Disney, Wynn, MGM Resorts и Occidental Petroleum.

Трейдърите са в очакване и на изявления на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който трябва да говори два пъти през идните дни. Миналата седмица централната банка запази лихвите си непроменени на второ поредно заседание. Инвеститорите се надяват, че кампанията на Фед за затягане на лихвите може да е към края си.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши до 105,28 пункта. Еврото се разменя за 1,071 долара, а паундът поскъпна леко до 1,234 долара. Спрямо йената американската валута е на ниво от 150,04 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, след като водещите износителки Саудитска Арабия и Русия потвърдиха отново ангажимента си за допълнителни доброволни съкращения на петролните доставки до края на годината.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 29 цента до 85,18 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 31 цента до 80,82 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 0,5% до 1988,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още