IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите в Словакия са най-губещи в ЦИЕ през октомври след връщането на Фицо като премиер

Основният български борсов индекс SOFIX е девети по годишен ръст в региона през месеца и шести от началото на годината

13:21 | 08.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Завръщането на проруския популист Роберт Фицо на премиерския пост в Словакия изглежда поставя инвестициите в страната на пауза. Водещият борсов индекс в Словакия SAX е най-губещият сред борсовите индекси в Централна и Източна Европа към края на октомври в сравнение с края на октомври 2022 г., показват изчисления на Investor.bg.

Фицо спечели предсрочните парламентарни избори в Словакия, които се проведоха на 30 септември. Партията му подписа споразумение с предпочитаните партньори за формирането на управляваща коалиция и едно от първите неща, които направи, беше да спре военната помощ за Украйна.

Инвеститорите считат, че с популист начело на правителството Словакия става по-рискова дестинация за вложения. Това се вижда и от доходността по облигациите на страната. Лихвата по 10-годишните облигации на Словакия се увеличава до над 4% в дните около и сред изборите, докато в началото на годината отчита стойности от около и под 3%. В момента доходността е на ниво от малко под 4%. Спредът в сравнение с германските 10-годишни облигации се разширява до над 120 пункта. Подобна е тенденцията и при двегодишните облигации на страната.

Турските акции остават най-печеливши в последната година до края на октомври. В последните две седмици обаче трендът рязко се обръща заради позицията на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган за конфликта между Израел и групировката „Хамас“. На 25 октомври турските акции бяха най-губещите в света, според данни на Bloomberg, с което водещият турски индекс BIST 100 отчита и най-голяма загуба от индексите в Централна и Източна Европа през октомври в сравнение със септември.

Най-силно растящи и най-силно спадащи индекси в региона през октомври

Към края на октомври на годишна база BIST 100 се повишава с 88,85%, с което остава начело на индексите в Централна и Източна Европа по ръст. На второ място е руският MOEX с 48% годишно увеличение към края на октомври. Основен двигател на руските акции остават местните инвеститори, които нямат други алтернативи заради западните санкции.

Топ пет на най-силно растящите индекси в региона в края на октомври на годишна база се допълва от WIG в Полша с ръст от 41,94%, BUX в Унгария с 36,49% и ATG в Гърция с 36,47%.

Основният български борсов индекс SOFIX е девети по годишен ръст в региона през октомври с 26,71%.

SAX в Словакия е единственият губещ индекс на годишна база със спад от 3,51%.

За периода януари-октомври най-печеливши са руските акции, като MOEX нараства с 48,86%, следван от BIST 100 в Турция с 36,39%, ATG в Гърция с 28,32%, BUX в Унгария с 27,95% и WIG в Полша с 24,57%.

SOFIX е шести с ръст от 24,19%.

SAX в Словакия отново е най-губещ, като реализира спад от 3,28%. OMX Vilnius е другият губещ индекс за периода от началото на годината до края на октомври с понижение от 1,45%.

От данните за месечното изменение на индексите в Централна и Източна Европа през октомври в сравнение със септември се вижда, че десетият месец от годината не е бил особено силен за повечето от пазарите на акции в региона. Лидер по ръст е BIRS в Босна и Херцеговина с 27,39%, следван от WIG в Полша с 9,46%, повлиян от победата на проевропейски настроения Доналд Туск на изборите.

В топ пет на най-силно растящите индекси през октомври в сравнение със септември попадат още OMX Riga в Латвия с 3,18%, MOEX с 2,34% и MBI 10 в Северна Македония с 1,78%.

BIST 100 в Турция е най-губещият индекс с месечен спад от 9,85%, следван от OMX Tallinn в Естония с 3,76%, CROBEX в Хърватия с 2,7%, SAX в Словакия с 1,97% и KASE в Казахстан с 1,67%.

SOFIX също е сред губещите индекси през октомври, като се нарежда на осмо място със спад от 1,16%.

Таблица: Investor.bg Таблица: Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още