IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните европейски борсови индекси отчетоха втора поредна положителна седмица

Компаниите от сектора на химическата индустрия оглавиха ръстовете в петък, отчитайки средно увеличение от 0,9% в стойността на своите акции

19:44 | 24.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси отчетоха ръстове в последната сесия за седмицата, отчитайки втора поредна положителна седмица, докато инвеститорите оценяват последните икономически данни от региона, съобщава Ройтерс.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,33% до 459,98 пункта.

Френският измерител CAC се повиши с 0,2 на сто до 7292,8 пункта.

Германският показател DAX запис ръст от 0,22% до 16 029,49 пункта.

Британският индекс FTSE напредна с 0,06% до 7488,2 пункта.

Пазарите реагираха най-силно на последните данни за икономиката на Германия, която се е свила през третото тримесечие на фона на по-ниските потребителски разходи, навлизайки в предполагаема рецесия. Брутният вътрешен продукт се е свил с 0,1% през трите месеца до края на септември, съобщиха от статистическата служба в петък, потвърждавайки първоначалните данни. Потребителските разходи са спаднали с 0,3% спрямо предходното тримесечие, а държавните разходи са се увеличили.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 14 ноември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 14 ноември.

Междувременно стана ясно, че потребителските нагласи във Великобритания са се подобрили през ноември, а домакинствата са се подготвили да харчат повече преди Коледа. Проучването на института GfK Ltd. показва, че настроенията на британците са се подобрили с 6 пункта до минус 24 пункта, което е най-сериозният им ръст от април насам. За сравнение, показателят, измерващ нагласите, беше на ниво от 9 пункта през октомври.

Компаниите от сектора на химическата индустрия оглавиха ръстовете в петък, отчитайки средно увеличение от 0,9% в стойността на своите акции, докато книжата на германската BASF напреднаха с 1,8 на сто, след като Bloomberg съобщи, че Abu Dhabi National Oil Co проучва потенциално придобиване на нейното подразделение Wintershall Dea.

Цената на акциите на Forvia и Continental се повиши съответно с 2,5% и 2 на сто, след като Barclays повиши оценката си и за двата производителя на автомобилни части.

Книжата на шведската компания за онлайн игри Evolution поскъпнаха с 2,0% след обявяването на ново обратно изкупуване на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още