IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси отчетоха спадове в първата сесия от седмицата

Трейдърите реагираха и на твърдението на ЕЦБ, че икономическият растеж в еврозоната вероятно ще остане слаб до края на годината

19:45 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха първата сесия за седмицата с понижения, само дни след като индексът Stoxx 600 достигна най-високото си ниво от 20 септември.

Общоевропейският бенчмарк отчете спад от 0,34% до 458,41 пункта.

Германският измерител DAX се понижи с 0,39 на сто до 15 966,37 пункта.

Френският показател CAC изтри 0,37% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7256,49 пункта.

Британският индекс FTSE записа спад от 0,37% до 7460,7 пункта.

Акциите на петролните и газови компании успяха да възстановят част от предишните понижения, дори на фона на поевтиняващите петролни фючърси, отразяващи отложената среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Във фокуса на инвеститорите попадна новината за споразумението между германския производител на автомобилни компоненти Schaeffler и технологичната компания Vitesco относно предложението за сливане.  Това проправя пътя за създаване на нова компания с името Motion Technology.

Schaeffler ще увеличи сумата, която предлага на акционерите във Vitesco - от 91 евро на акция на 94 евро. Това е окончателната цена, която е готова да плати германската компания. Акционерите във Vitesco трябва да решат в срок до 15 декември дали я приемат.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 27 ноември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 27 ноември.

Междувременно акциите на германската енергийна компания Uniper поскъпнаха с над 1,7%, въпреки че фирмата трябва да плати санкция от 550 млн. евро по арбитражно дело, относно договор за доставка на втечнен газ от 2016 година. От компанията не дават никакви подробности около казуса, посочвайки единствено, че делото е от 2021 година и касае ценообразуването по дългосрочен договор за доставката на втечнен газ.

Трейдърите реагираха и на твърдението на Европейската централна банка (ЕЦБ), че икономическият растеж в еврозоната вероятно ще остане слаб до края на годината. Управителят на регулатора Кристин Лагард потвърди своята позиция по отношение на паричната политика. Управителният съвет на ЕЦБ очаква, че основните лихвени проценти на централната банка на еврозоната ще трябва да бъдат запазени на "сегашното равнище за достатъчно дълъг период от време, за да бъде възстановена ценовата стабилност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още