IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси обърнаха гръб на петседмичния си период на ръстове

Докато на пазара на акции ситуацията не беше розова, биткойнът и златото имаха успешен ден

23:30 | 04.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси завършиха търговията в понеделник с понижения, докато инвеститорите се питат дали пазарът не надскача възможностите си след пет поредни седмици на зелено, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 41,06 пункта, или 0,11%, приключвайки деня на ниво от 36 204,44 пункта. От своя страна, широкият индекс S&P 500 спадна с 0,54% до 4569,78 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 0,84% до 14 185,49 пункта. Последното се дължи на факта, че инвеститорите продаваха акции на технологичните гиганти, които водеха пазарните ръстове през тази година.

Докато на пазара на акции ситуацията не беше розова, биткойнът и златото записаха рали. Биткойнът премина границата от 41 хил. долара, достигайки 19-месечен връх, докато златото достигна най-високото си номинално ниво в рамките на деня досега.

Цената на акциите на Marathon Digital и Riot Platforms се повиши с по над 8% след поскъпването на биткойна. Microstrategy и Coinbase прибавиха съответно 6,7% и 5,5%.

Стойността на книжата на Alaska Air Group се понижи с 14,2 на сто, след като компанията обяви, че придобива конкурента си Hawaiian Airlines за 1,9 млрд. долара. Ходът е част от усилията на Alaska за експанзия отвъд Западното крайбрежие.

Днешните движения показват отдръпване след един силен период на пазара. Технологичните акции не се радваха на добра сесия. Nvidia отстъпи с повече от 2% на борсата, докато Microsoft и Meta загубиха по над 1%.

„Секторите, които се понижиха днес, на практика са онези, които поддържаха пазара през по-голяма част от последните 11 месеца“, коментира Том Хайнлин, старши инвестиционен стратег в U.S. Bank Asset Management.

В петък S&P 500 записа най-добрия си финал на сесията от март 2022 г., което означаваше, че широкият индекс е достигнал почти 20% ръст от началото на годината. Dow отбеляза първата си петседмична поредица на зелено от 2021 г. и се радва на над 9% повишение за годината. От своя страна, Nasdaq се е покачил с 35 на сто от началото на 2023 г.

Миналата седмица и трите индекса записаха пета поредна успешна седмица.

Възстановяването на акциите от октомври насам се случи, след като инвеститорите започнаха да залагат все повече, че Федералният резерв на САЩ ще започне да понижава лихвените проценти през следващата година. Инвеститорите поддържаха това убеждение и миналата седмица, въпреки че председателят на Фед Джером Пауъл се опита да обуздае очакванията за намаляване на лихвените проценти. Той заяви, че е „твърде рано“ да се очаква облекчаване на политиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още