IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и S&P 500 се оцветиха в червено за трета поредна сесия

Това е първата подобна негативна серия за двата индекса от октомври насам

23:58 | 06.12.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните борсови индекси в САЩ отбелязаха спад в сряда, а инвеститорите бяха под въздействието на данните за забавяне на инфлацията и са в очакване на доклада за работните места, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изгуби 70,13 пункта и завърши деня на ниво от 36 054,43 пункта. Широкият измерител S&P 500 отписа 0,39% до 4549,34 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,58% до ниво от 14 146,71 пункта. Това беше трета поредна губеща сесия за Dow и S&P 500, първата подобна негативна серия от октомври насам и за двата индекса.

Индексите обърнаха първоначалните си ръстове, след като в един момент Dow прибавяше близо 170 пункта във връхната му точка по време на сесията. И трите индекса отбелязваха ръстове и спадове в колебливата търговия.

Първоначално пазарът получи подкрепа от икономически данни. Спадът на разходите за труд са положителна новина по пътя към овладяване на инфлацията, а ръстът на производителността показва възможностите на икономиката да избегне рецесия. Данните на ADP за работните места в частния сектор през ноември са още един знак, че пазарът на труда, който дълго време беше смятан за източник на проблеми за Федералния резерв, се успокоява.

Но докладът на ADP, публикуван в сряда, е само един от поредицата доклади с данни за трудовия пазар, които трейдърите очакват през тази седмица. Във вторник данни на министерството на труда показаха, че новооткритите работни места през октомври са намалели до най-ниското си ниво от март 2021 г. Инвеститорите ще наблюдават броя на заявленията за помощи при безработица в четвъртък преди да насочат вниманието си към широко следените данни за работните места извън земеделието, заплатите и безработицата през ноември. Очаква се те да бъдат публикувани в петък.

Разходите за труд са намалели повече от очакванията на икономистите, а производителността е нараснала по-бързо от прогнозите, показаха новите данни.

Сряда беше третата поредна губеща сесия за Dow и S&P 500. Спадовете им повдигат въпроси за това дали силният ръст в края на годината е на пауза или пазарът е стигнал твърде далеч, твърде бързо. Но и трите основни индекса са напът да завършат положително четвъртото тримесечие и календарната година.

Книжата на облачната компания Box поевтиняха с над 10%, след като тя обяви резултати за третото тримесечие под очакванията на анализаторите. От друга страна цената на акциите на компанията за жилищно строителство Toll Brothers нарасна с близо 2%, след като тя надмина очакванията за финансовите си резултати.

 На облигационните пазари доходността о 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 4,108% и 4,218%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,13% до 104,19 пункта. Еврото поевтиня до 1,076 долара, а паундът също е надолу до 1,256 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха до 147,31 йени за долар.

На стоковите пазари цената на американския лек суров петрол се понижи с 4% и завърши сесията на най-ниското си ниво от края на юли, а цените на бензина на дребно достигнаха на най-ниската са точка от януари малко преди празничното пазаруване и сезона на пътуванията.

Фючърсите върху WTI за януари поевтиняха с 2,94 долара до 69,38 долара за барел, а контрактите върху международния бенчмарк Брент за февруари отбелязаха спад от 2,90 долара до 74,30 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,4% до 2043,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още