IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е толкова голяма, че почти засенчва целия френски фондов пазар

Пазарната стойност на производителя на iPhone достига 3,1 трлн. долара спрямо 3,2 трлн. долара за всички листнати в Париж компании

08:28 | 15.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Силният ръст при Apple, публично търгуваната компания с най-висока стойност в света, не показва признаци на успокоение. След като завърши сесията на рекорден връх в четвъртък, пазарната стойност на производителя на iPhone се доближава до тази на един от най-големите фондови пазари в Европа – Франция, пише Bloomberg.

Общата пазарна стойност на листнатите в Париж компании е била около 3,2 трлн. долара в края на търговията в сряда спрямо 3,1 трлн. долара за технологичния гигант, сочи индекс на Bloomberg. Apple е по-голяма от всички фондови пазари в света с изключение на шестте най-големи.

Не за първи път базираната в Купертино, щата Калифорния, компания засенчва Париж по пазарна стойност. Те си размениха позициите няколко пъти при разпродажбите през второто полугодие на миналата година, когато централните банки повишаваха лихвите, за да се справят с инфлацията.

Пазарната капитализация на Apple се доближава до общата стойност на всички листнати в Париж компании. Графика: Bloomberg LP Пазарната капитализация на Apple се доближава до общата стойност на всички листнати в Париж компании. Графика: Bloomberg LP

Самият френски фондов пазар е на рекорден връх тази седмица, движен от компаниите за луксозни стоки, включително собственика на Louis Vuitton LVMH и производителя на чантите Birkin Hermes International. Борсите отбелязваха спад от средата на лятото, но отново ускориха темпа през последните седмици на фона на нарасналите данни, че инфлацията се охлажда и лихвите може да са достигнали връхната си точка без изгледи за рецесия в САЩ.

Отвъд океана същите фактори движат възобновен ръст на технологичните акции, особено на най-големите компании. Apple постигна силен ръст от над 50% през 2023 г., като добави около 1 трлн. долара към пазарната си стойност. Книжата на компанията поскъпнаха с 0,1% и завършиха търговията в четвъртък на равнище от 198,11 долара, което е нов исторически връх.

Ръстовете при Apple през последно време са голяма промяна спрямо октомври, когато акциите на компанията бяха под натиск заради притеснения за повишаването на приходите и продажбите в Китай.

„По-песимистично настроените инвеститори към акциите на Apple пропускат структурното разширяване на брутния марж“, коментира анализаторът от Citigroup Атиф Малик и посочва ползите от премиум позицията на iPhone, ускоряването на продажбите на услуги и цените на суровините.

„Очакваме споменатите по-горе тенденции да продължат догодина и смятаме, че възприемането на AI Phones и Vision Pro ще бъде възможен катализатор на ръста“, отбелязва Малик и допълва, че цената на акциите на Apple може да достигне 230 долара.

Wall Street прогнозира, че приходите на компанията отново ще ускорят ръста си през 2024 г., тъй като търсенето на смартфони, лаптопи и компютри расте, сочат средни прогнози на анализатори, събрани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още