IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отново надмина 3 трлн. долара капитализация

Компанията завърши борсовата сесия във вторник с 2% ръст на стойността на книжата си

10:00 | 06.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската технологична компания Apple приключи борсовата търговия във вторник с пазарна капитализация, която надмина 3 трлн. долара за първи път от август. Това се случи, след като цената на акциите на гиганта нарасна с 2% до 193,42 долара на акция, пише CNBC.

Капитализацията на Apple официално премина границата от 3 трлн. долара за първи път през юни тази година, но за кратко достигна 3 трлн. долара и през декември 2022 г. по време на дневната търговия. Акциите на Apple достигнаха най-високата си стойност за всички времена на 31 юли, а тя остава най-високо оценената публична американска компания.

Това постижение е знак за издръжливостта на Apple. Цената на акциите на производителя на iPhone се повиши с повече от 48% досега тази година, въпреки че компанията намалява общия си брой акции чрез обратни изкупувания.

Инвеститорите гледат на Apple като на крепост със значителен паричен поток, популярни в цял свят продукти и силни програми за възвръщаемост на акционерите, въпреки че компанията се бори със забавящия се растеж и проблемите на пазари като Китай.

За фискалната 2023 г. на Apple, която започна през октомври миналата година, компанията отчете 383,29 млрд. приходи, което е с 3% по-малко спрямо предходната година.

Освен това през ноември Apple предупреди, че не очаква растеж на приходите си на годишна база за особено важното последно календарно тримесечие от годината, което включва първите продажби на iPhone 15. Следващата година Apple ще пусне очилата си с виртуална реалност Vision Pro – първата ѝ голяма изчислителна платформа от представянето на Apple Watch през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още