IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът се завърна на редица азиатски борси въпреки смесените икономически данни

Акциите на компанията за електронна търговия JD.com оглавиха Hang Seng, след като поскъпнаха с около 10 на сто

12:30 | 15.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето от основните азиатски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата с ръстове, след като инвеститорите оцениха последните сигнали от някои централни банки от развитите икономики, които запазиха непроменени основните си лихви, съобщава CNBC.

Междувременно Китай публикува серия от данни за растежа на промишленото производство, продажбите на дребно, цените на жилищата и градските инвестиции. Най-забележителното е, че през ноември страната отчита най-голямото разширяване на промишленото производството от февруари 2022 г., а ръстът на продажбите на дребно надмина очакванията.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,87% до 32 970,55 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 0,47% до 2332,28 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на данните за фабричната активност в Япония, която се свива през декември за седми пореден месец, става ясно от проучване на Jibun Bank.

В Южна Корея измерителят Kospi се повиши с 0,76 на сто до 2563,56 пункта.

Континенталният китайски показател Shanghai composite записа спад от 0,56% до 2942,56 пункта. Индексът Shenzhen се понижи с 0,35 на сто до 9385,33 пункта.

В Хонконг бенчмаркът Hang Seng напредна с 390 пункта, или с 2,38 на сто, до 16 792,19 пункта.

Акциите на компанията за електронна търговия JD.com поскъпнаха с около 10 на сто, с което оглавиха хонконгският измерител. В същото време цената на книжата на строителния предприемач Longfor Group се повиши с 6,3 на сто.

Австралийският индекс ASX 200 записа ръст от 0,88% до 7442,7 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 15 декември. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 15 декември.

Във фокуса на пазарите попадна и новината за решението на китайските политици да определят бюджетен дефицит от 3% от БВП за 2024 г. Макар че цифрата за дефицита е по-ниска от коригираната цел от 3,8% за тази година, което предполага, че Пекин иска да поддържа фискална дисциплина и не обмисля голямо разхищение следващата година, възможността да емитира извънбюджетен държавен дълг му дава гъвкавост да засили стимулите, за да поддържа стабилен икономически растеж.

Междувременно Народната банка на Китай обяви, че е извършила операция по обратно изкупуване на 50 млрд. юана (7,06 млрд. долара), като същевременно е инжектирала 1,45 трлн. юана средносрочни заеми за поддържане „на разумна и достатъчна ликвидност в банковата система“.

Трейдърите реагираха и на решението на Федералния резерв на САЩ и на Европейската централна банка (ЕЦБ) да запазят основните си лихви непроменени, сигнализирайки, че оставят зад гърбовете си циклите на продължително затягане на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още