IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се готви да изпрати най-лошата си година от началото на пандемията

Измерителят на Bloomberg за представянето на американската валута е надолу с близо 3% за годината, което е най-стръмното понижение от 2020 г. насам

12:52 | 29.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доларът се готви да изпрати най-лошата си година от пандемията насам на фона на очакванията на Wall Street, че догодина Федералният резерв ще започне намаляване на лихвите.

Измерителят на Bloomberg за представянето на американската валута е надолу с близо 3% за годината, което е най-стръмното понижение от 2020 г. насам.

Голяма част от спада бе реализирана през четвъртото тримесечие заради растящите залози, че Фед ще разхлаби паричната си политика през 2024 г. на фона на забавянето на американската икономика. Това отслабва привлекателността на долара, тъй като други централни банки може все пак да запазят лихвите си по-високи.

„Пазарите са позиционирани за този сценарий „Златокоска“ (при който икономиката не е нито прекалено охладена, нито прекалено нагорещена, бел. ред.), при който Фед ще намали лихвите достатъчно, за да стимулира икономиката, без да подхрани отново инфлационния натиск“, коментира Аманда Съндсторм, стратег на SEB AB. „Това движи представянето на долара“, посочва още тя.

Съндсторм добавя още, че по-евтиният долар е вероятно да се задържи като тенденция през 2024 г. на фона на отслабващите данни за американската икономика, но не толкова, че да доведат до разпродажби на активи убежища като американската валута.

Последното поевтиняване предполага обаче, че все още има възможност за поне временно възстановяване. 14-дневният индикатор за относителна сила на доларовия индекс на Bloomberg наскоро падна под 30 – сигнал за някои, че валутата е в зоната на прекомерните разпродажби и може да ѝ предстои обръщане на тенденцията.

Представянето на Bloomberg Dollar Spot Index по години. Графика: Bloomberg LP Представянето на Bloomberg Dollar Spot Index по години. Графика: Bloomberg LP

Поглеждайки по-напред във времето, цената на долара може да се раздвижи и около президентските избори в САЩ през ноември, коментира Коджи Фукая от Market Risk Advisory в Токио. Евентуалната кандидатура на Доналд Тръмп поже да предизвика сътресения и да вкара нова доза волатилност в представянето на валутата, посочва той.

В петък доларовият индекс на Bloomberg остава стабилен.

Разлика в представянето

Отслабването на ценовата сила на долара е в контраст с представянето на британския паунд, които се готви да отбележи най-добрата си година от 2017 г. насам, и швейцарския франк, който пък е напът за най-доброто си годишно представяне от 2010 г.

Представянето на валутите от Г-10 спрямо щатския долар през 2023 г. Графика: Bloomberg LP Представянето на валутите от Г-10 спрямо щатския долар през 2023 г. Графика: Bloomberg LP

Британската лира поскъпна с над 5% спрямо долара от началото на 2023 г., което е най-голямото увеличение след това от 9,5% през 2017 г.

В Швейцария франкът отбеляза рекордно представяне, като трейдърите все повече очакват Швейцарската централна банка да запази затегната политика въпреки по-смекчените резултати от последната среща на ръководството ѝ на 14 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още