IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови борси успяха да обърнат низходящата тенденция

Цената на акциите на веригата за облекло Next достига рекордно високо ниво, докато тази на JD Sports се срина с 23%

20:07 | 04.01.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските фондови борси затвориха с повишение на основните индекси в четвъртък след две сесии с низходяща тенденция на фона на несигурността относно траекторията на намаляване на лихвените проценти от страна на централните банки.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,7%, след като през първите две сесии на годината отбеляза спад от близо 1%, предаде CNBC. По сектори банковите акции поскъпнаха с 1,8%, докато технологичните поевтиняха с 0,4%.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Книжата на компаниите за търговия на дребно загубиха 0,8%. Акциите на веригата за продажби на облекло Next достигнаха рекордно високи стойности, след като компанията повиши прогнозата си за годишната печалба за пети път, въпреки че изтъкна потенциални рискове през 2024 г., включително забавяне на доставките. Книжата, които се търгуват в Лондон, затвориха с ръст на цената от 5,8%.

Тези на британската компания JD Sports обаче се сринаха с 23%, тъй като тя обяви, че продажбите в края на годината са били малко под прогнозата. Брутният марж за периода също е бил под очакванията, което се обяснява с "повишеното ниво на промоционални дейности" по време на пиковия търговски сезон и предпазливите потребителски разходи.

Междувременно данните за инфлацията във Франция показаха, че потребителските цени са се повишили с 3,7% на годишна база през декември, което е леко ускорение спрямо нивото от 3,5% през ноември. Статистическата агенция Insee отчете, че увеличението се дължи на енергоносителите и услугите, и очаква инфлацията при промишлените продукти и храните да се забави.

В четвъртък излязоха и данни за индекса на мениджърите по покупките в еврозоната, които показаха продължаване на започналото през юни свиване на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още