IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силната пазарна инерция се загуби през първата седмица от годината

Щатските индекси прекъснаха печелившата си серия, а новите икономически данни отложиха прогнозите за лихвени понижения

10:55 | 08.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Първата седмица на 2024 г. потвърди за инвеститорите, че „много хубаво не е на хубаво“. След като пазарите, осoбено Wall Street, завършиха миналата година с впечатляващо рали, водено най-вече от технологичните акции, то през първите няколко сесии през новата година при тях се наблюдаваше низходяща тенденция.

Аpple, компанията с най-голямата пазарна капитализация в света, получи понижение на рейтинга си от Piper Sandler и Barclays, в резултат на което книжата ѝ поевтиняха до 7-седмично дъно. При сходни на Apple компании се наблюдаваха подобни резултати, тъй като инвеститорите се притесниха, че пазарите са станали прекалено оптимистични предвид прекомерно високите оценки и несигурността около това кога Федералният резерв ще започне да намалява лихвите.

Публикуваният миналата седмица протокол от декемврийската среща на Фед показа оптимизъм сред централните банкери, че инфлацията в страната ще продължи да се забавя, а икономиката ще постигне така желаното „меко кацане“. Участниците в срещата са подчертали, че би било подходящо политиката да остане в рестриктивна позиция за известно време, докато инфлацията не започне да се движи устойчиво надолу към целта. По отношение на броя на лихвените понижения обаче няма консенсус при централните банкери – 8 от тях са заложили на две понижения от по 25 базисни пункта всяко, а 11 от представителите на банката смятат, че предстоят три или повече намаления през годината, но не уточняват кога се очаква да бъдат направени.

Картината на пазара на труда, очертана от данните миналата седмица, показа, че тези понижения може и да бъдат отложени. Докладът на Бюрото по трудова статистика показа, че темпът на растеж на новонаетите служители извън селскостопанския сектор през декември се е ускорил до 216 хил., а заплатите са се увеличили с повече от очакваното. Безработицата е останала стабилна на ниво от 3,7%.

На фона на всичко това не беше изненада, че индексите на Wall Street прекъснаха деветседмичната си печеливша серия и записаха спадове през първата седмица от годината. Технологичният индекс Nasdaq Composite, който се представи най-добре миналата година, записа седмичен спад от 3,81% до 14 524,07 пункта след поевтиняването на технологичните акции.

Широкият измерител S&P 500, 7% от чието пазарно тегло заемат книжата на Apple, се понижи с 1,79% до 4697,24 пункта, а бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 0,62% от стойността си и завърши седмицата на ниво от 37 466,11 пункта. 

На Стария континент борсите също се оцветиха в червено, след като инвеститорите анализираха данните за инфлацията в региона. Макар и очаквано тя се ускори в най-големите икономики на еврозоната – Германия и Франция, през декември и остана над целта на ЕЦБ от 2%.

Предварителните данни за всички държави в зоната с единна валута отчетоха, че цените са се повишили с 2,9% на годишна база през декември, или с 0,5 процентни пункта повече, отколкото месец по-рано.

Европейската централна банка остава предпазлива по отношение на ръста на цените. Гуверньорът Кристин Лагард и останалите централни банкери внимателно следят вътрешните фактори, особено заплатите. Около половината от работещите хора, част от извадката в наблюдението на заплатите на ЕЦБ, ще преговарят за промени през първата половина на 2024 г., като резултатите са от изключителна важност при определянето на курса на лихвите.

Основните индекси на френската и германската фондова борса се понижиха, като френският CAC 40 записа спад от 1,68% до 7420,69 пункта в края на седмицата, а германският DAX отстъпи с 0,81% до 16 594,21 пункта. На пазара във Великобритания FTSE 100 също се понижи с 0,43% до 7689,61 пункта миналата седмица.

Пазарите в Азиатско-Tихоокеанския регион бяха движени главно от данните за бизнес активността в региона, като официалните данни показаха, че китайското фабрично производство остава затруднено, а при непроизводствената активност се наблюдава незначително подобрение. Частните проучвания на Caixin/S&P отчетоха ръст и в двата случая.

Засилена активност отбеляза и Япония, което обаче не подкрепи основните индекси на борсата там. Седмицата беше съкратена и от разрушителното земетресение в Япония, в резултат на което японският бенчмарк Nikkei 225 записа седмичен спад от 0,46% до 33 377,42 пункта. Китайският референтен индекс CSI 300 се понижи с почти 3% (2,97%) до 3299,35 пункта, а хонконгският Hang Seng изтри 2,8% от стойността си до 16 197,34 пункта.

На положителна тенденция се радваше само петролният пазар, чиито два бенчмарка – Брент и WTI, поскъпнаха с повече от 2% през първата седмица на 2024 г., след като новите атаки на йеменските хути срещу кораби в Червено море засилиха опасенията за по-широк конфликт в Близкия изток.

През новата седмица фокусът на инвеститорите ще бъде насочен към новите данни за инфлацията в САЩ и изявленията на представителите на Фед. А ето и какво по-точно ще следим:

В Съединените щати всички очакват данните за инфлацията за допълнителни насоки за курса на паричната политика на Федералния резерв. Прогнозите показват, че потребителските цени вероятно са се повишили, като се очаква годишният темп на инфлация да се е забързал до 3,2% през декември, а базисната инфлация най-вероятно се е забавила до 3,9%, достигайки най-ниското си ниво от май 2021 г. насам. Сред останалите важни данни се нареждат и производствени цени през декември, резултатите за външната търговия и отчета за месечния бюджет. Канада също ще публикува данни за търговския си баланс.

В Европа продажбите на дребно вероятно са останали без промяна през ноември, след като нараснаха леко през предходния месец. Прогнозите са Германия да отчете ръст на поръчките и активността във фабричното производство през ноември. Франция също е напът да отчете разширяване на индустриалната активност след три месеца на спад. Сред другите важни данни са тези за работните места за еврозоната, Италия и Швейцария. Ще бъдат публикувани и проучвания за бизнес нагласите в еврозоната, данни за търговския баланс на Германия, окончателните оценки за инфлацията във Франция, продажбите на дребно и фабричната активност в Италия. Швейцария и Русия ще представят своите доклади за инфлацията.

В Обединеното кралство британската статистическа служба (ONS) ще публикува най-новите данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, фабричната и строителната продукция, а също и резултатите за външната търговия.

В Азия ще преобладават китайските данни. Втората по големина икономика в света ще представи оценки за търговията през декември, а също и данни за промяната при цените и новите заеми. Австралия ще отчете търговския си баланс за ноември, а също и месечният темп на инфлация в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още