IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на Apple удари 7-седмично дъно

Това се случи, след като Barclays понижи рейтинга на книжата на компанията заради опасения за търсенето

10:04 | 03.01.24 г. 1
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Цената на акциите на Apple се понижи с близо 3,6% до 7-седмично дъно, след като Barclays понижи рейтинга на акциите на най-високо оценяваната компания в света поради опасения, че търсенето на нейните устройства – от iPhone до Mac – ще остане слабо през 2024 г., предава Ройтерс.

Barclays е втората брокерска компания, която даде рейтинг, еквивалентен на „продавай“, на акциите, които в момента имат най-много мечи препоръки от поне две години, сочат данни на LSEG.

Книжата на Apple представляват внушителните 7% от пазарното тегло на S&P 500. Широкият индекс спадна с 0,56% във вторник. През 2023 г. Apple записа близо 50% борсов ръст, достигайки рекорд в средата на декември в една година, в която технологичните гиганти бяха водещи на пазарите.

Apple се бори със забавяне на търсенето от началото на миналата година и прогнозира приходи от продажби за празничното тримесечие, които се оказаха под прогнозите на Wall Street. Представянето ѝ в Китай също предизвика притеснения след оживлението около местния конкурент Huawei.

“IPhone 15 се представи слабо, а ние вярваме, че с iPhone 16 ще бъде същото“, пише в бележка до клиентите анализаторът на Barclays Тим Лонг, посочвайки слабостта на бизнеса в Китай, както и слабото търсене на развитите пазари.

Лонг е оценен с четири от пет звезди в прецизността на препоръките си за Apple според данни на LSEG.

Брокерската компания също така предупреди, че се увеличават рисковете пред бизнеса с услуги на Apple, който беше следен внимателно в някои страни, в това число САЩ, заради практики, свързани с магазина за приложения.

През последните години бизнесът често изпреварва растежа на хардуерния сегмент на Apple, а сега носи близо една четвърт от общите приходи на компанията.

Разгромът на акциите във вторник изтри над 100 млрд. долара от пазарната капитализация на Apple, след като книжата приключиха търговията на ниво от 185,64 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
Нормално.P/E от 30 не е оправдано за компания, която вече почти няма растеж.Епъл в момента по-скоро прилича на традиционна компания на стойността, където коефициентът по-скоро трябва да е около 15-20.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още