IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на европейските борси бяха помрачени след края на форума в Давос

Във фокуса на пазарите попадат новите данни за производствените цени в Германия и доклада за продажбите на дребно във Великобритания

19:40 | 19.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-голяма част от основните европейски борсови индекси не успяха да запазят по-ранните ръстове и приключиха сесията с леки спадове, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,26% до 469,24 пункта. Докато акциите на миннодобивните компании поведоха загубите с 1,6% обезценяване, книжата на технологичните акции поскъпнаха с 0,6 на сто.

Британският измерител FTSE напредна с 0,04% до 7461,93 пункта.

Френският показател CAC записа спад от 0,4% до 7371,64 пункта.

Германският индекс DAX изтри 0,07% от стойността си, смъквайки се до равнище от 16 555,13 пункта.

Във фокуса на пазарите попадат новите данни за производствените цени в Германия, които се понижават за шести пореден месец през декември заради спада при цените на електроенергията. Производствените цени са се свили с 8,6 на сто на годишна основа през декември, което е по-бърз темп от понижението със 7,9 на сто през ноември. Икономисти очакваха спад от 8 на сто. Общият спад през декември се дължи в най-голяма степен на по-ниските с 23,5 на сто разходи за енергия.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 19 януари. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 19 януари.

Трейдърите реагираха и на новия доклад за продажбите на дребно във Великобритания, които падат до 3-годишно дъно през последния месец на 2023 г. Обемът на продадените стоки се е свил с 3,2% през декември, съобщиха от Националната статистическа служба (ONS), тъй като домакинствата този път са пазарували по-рано за празниците и са купували по-малко спортна екипировка, игри, часовници и бижута в дните непосредствено преди Коледа. Резултатът беше най-слабият от януари 2021 г. насам и доста по-нисък от спада от 0,5%, който икономистите прогнозираха.

След като Световният икономически форум в Давос приключи, вниманието на икономисти и инвеститори отново пада върху икономическите и корпоративни данни.

Книжата на френската група за цифрови услуги Teleperformance поскъпнаха със 7,7%, докато цената на акциите на оператора на търговски кораби Maersk се понижи с 3,7%, тъй като инвеститорите продължават да гледат с тревога към ситуацията в Червено море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още