IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ESG насоки получават компаниите при анализа на платформата Oxygen

Ползите за бизнеса са, че преценява накъде да насочи инвестициите си след анализ на процесите, които създават най-голям въглероден отпечатък, коментира Гергана Пападопулу

22:30 | 25.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Платформата Oxygen предоставя на борсовите компании възможността да отчитат своите екологични, социални и управленски аспекти (ESG). Ползите за бизнеса са, че може да прецени накъде да насочи инвестициите си след анализ на процесите, които създават най-голям въглероден отпечатък. Това мнение изрази в предаването "Чиста енергия" на Bloomberg TV Bulgaria Гергана Пападопулу, управител на Financial Market Services (FMS).

Тя съобщи, че Oxygen осигурява функционалностите на нефинансова декларация, GRI отчет и автоматизирана декларация за корпоративно управление.

„Благодарение на партньорството ни със Synesgy, компаниите могат и да изчисляват своя въглероден отпечатък, посочи тя. – Партньорството дойде много естествено. Ние споделяме обща идея за това, че на предприятията трябва да бъде даден възможно най-лесният инструмент, от който те да се възползват и да отговорят на изискванията. През Oxygen те получават директен достъп до калкулатора за изчисляване на въглеродни емисии, след което да направят анализ.“

Пападопулу уточни, че платформата дава достъп до функционалностите на нефинансова декларация, GRI отчет и автоматизирана декларация за корпоративно управление. По думите ѝ това са въпросници, в които компаниите влизат, попълват необходимата информация и получават анализ в различни формати. „Тези отчети те могат да предоставят на одиторите си, да комуникират с регулаторите, борсата и заинтересованите страни“, отбеляза мениджърът.

Гергана Пападопулу обясни, че ролята на инвеститорите, фондовите борси и регулаторите е да осигурят устойчивото развитие на компаниите. „Инвеститорите все повече и повече гледат не само финансовите приходи на компанията, но и как тя се представя от гледна точка на екология, социални фактори и корпоративно управление“, напомни управителят на FMS.

Колко клиенти има платформата Oxygen за една година работа? Възползват ли се публичните компании от безплатната услуга, осъществена по инициатива на БФБ? Готови ли са българските компании за корпоративно отчитане на устойчивостта? Има ли риск за бизнеса, ако не спазва ESG стандарти? Кои са предизвикателствата в прехода към устойчив бизнес и икономика?  

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още