IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия започват седмицата на зелено в очакване на ключови данни

Търговията с акциите на китайския строителен предприемач Evergrande беше спряна

12:30 | 29.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговията с акциите на китайския строителен предприемач Evergrande беше спряна в понеделник, след като Върховният съд на Хонконг разпореди ликвидацията на закъсалия китайски строителен предприемач, пише CNBC.

Търговията с книжата на компанията беше спряна около 10:18 сутринта местно време, след като преди това акциите поевтиняха с 20%. Книжата на дъщерните дружества Evergrande Property Services и Evergrande New Energy Vehicle Group също бяха спрени от търговия.

Според Wall Street Journal чуждестранните кредитори на Evergrande не са успели да постигнат сделка за преструктурирането след 11-часови преговори този уикенд.

Китайският референтен индекс CSI 300 отстъпи с 0,9% и приключи сесията на ниво от 3303,96 пункта, докато хонконгският Hang Seng се повиши с 0,71%.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Сингапурската централна банка остави паричната си политика непроменена, както при първата си среща за паричната политика за 2024 г. Паричният орган на Сингапур заяви, че ще запази диапазона на политиката си по отношение на обменния курс, известен като номинален ефективен обменен курс на сингапурския долар.

Тази седмица от региона ще бъдат публикувани ключовите данни за фабричната активност в Китай за януари, както и данните за инфлацията в Австралия през четвъртото тримесечие.

Австралийският S&P/ASX 200 записа ръст от 0,3% до 7578,4 пункта в първата сесия за седмицата, удължавайки печелившата си серия до шест дни.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,77% и приключи сесията на ниво от 36 026,94, а показателят Topix напредна с 1,27% до 2529,48 пункта.

Акциите на японския производител Toyota Industries се сринаха с повече от 4%, след като стана ясно, че компанията е фалшифицирала данни за мощността на дизеловите двигатели, които произвежда и доставя за автомобилния производител Toyotа.

Toyota заяви, че фалшификацията е засегнала 10 от моделите на Toyota, продавани в световен мащаб, включително шест в Япония.

Индексът Kospi в Южна Корея прибави 0,89% към стойността си до 2500,65 пункта, а показателят Kosdaq с по-малка капитализация се срина с 2,16%, завършвайки на 819,14.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още